[ad_1]

Nederlandse automobilisten worden aan de lopende band geconfronteerd met telkens weer hogere kosten voor het gebruik van hun auto. In vergelijking met 2009 zijn autorijders inmiddels zo’n 25 procent meer kwijt aan zaken als brandstof, parkeren en verzekeren. Daarnaast werd ook de jaarlijkse wegenbelasting keer op keer verder verhoogd en moet men tegenwoordig meer betalen voor reparaties en de daarbij benodigde vervangende onderdelen.

Premies voor Haagse automobilisten exploderen
Vooral de premies voor autoverzekeringen zijn met name de afgelopen paar jaar fors hoger geworden. De gemiddelde landelijke premiestijging voor WA-, WA Casco- en Allriskverzekeringen kwam uit op 10 procent. Dat lijkt al een pittig percentage, maar is relatief gezien laag in vergelijking met wat zich op dat vlak in de regio Den Haag afspeelde. Daar ging de premie voor autoverzekeringen namelijk met een gemiddelde van maar liefst 33 procent omhoog. Als we dit percentage omzetten in klinkende euromunten dan betekent dit dat een Haagse verzekerde die in 2018 nog 600 euro aan premie voor zijn autoverzekering moest betalen in 2019 er bijna 800 euro aan kwijt is. Aangezien het de verwachting is dat dit soort premiestijgingen ook in de komende jaren plaats zullen blijven vinden, is het absoluut aan te raden om minstens een keer per jaar de premies voor de autoverzekering te vergelijken en te checken op er wellicht elders goedkopere mogelijkheden zijn.

- Advertentie -

Angst om klanten te verliezen
Wat is de reden voor dit soort stevige premiestijging? Jarenlang waren autoverzekeringen relatief goedkoop. Wat betreft De Nederlandse Bank zelfs ‘gevaarlijk goedkoop’ omdat verzekeraars hierdoor het risico liepen dat ze te kleine financiële buffers opbouwden om alle ingediende schadeclaims uit te kunnen betalen. In principe waren de verzekeraars het wel met die redenatie van de DNB eens, maar er heerste een dusdanige stevig concurrentie in de wereld van de autoverzekeringen dat eigenlijk geen enkele verzekeringsmaatschappij het aandurfde om de premie te verhogen. Ze waren namelijk allemaal bang om klanten aan een concurrent te verliezen als een consument tijdens het autoverzekering vergelijken zou ontdekken dat hij elders goedkoper uit kon zijn.

Hogere premies voor een gezond huishoudboekje
Uiteindelijk konden de verzekeraars gewoonweg niet om premiestijgingen heen om te voorkomen dat ze in financieel zwaar weer zouden raken. De forse toename van het aantal ongelukken in het verkeer in het afgelopen jaar is er namelijk mede de oorzaak van dat er in 2018 aanmerkelijk meer schadeclaims gehonoreerd moesten worden. Daarnaast zijn auto’s de afgelopen jaren in technisch opzicht ook steeds complexer geworden, wat tot gevolg heeft dat er meer kostbare reparatietijd en duurdere vervangende onderdelen vergoed moeten worden als de geclaimde schade aan een auto hersteld moet worden. Het zijn volgens de verzekeraars stuk voor stuk factoren die rechtvaardigen dat ze de afgelopen jaren hun premies voor autoverzekeringen zo sterk hebben verhoogd.
[ad_2]

- Advertentie -