[ad_1]

Voor je het weet zit er een sterretje in je voorruit. Ook tegen een paaltje rijden is een klassiek schadegeval. Welke schade je ook maakt, een deel kan voor eigen rekening zijn. Hoe hoog is jouw eigen risico?

Bijna de helft van de autobezitters is niet op de hoogte van het eigen risico op hun autoverzekering. Het gevolg? Een nare verrassing nadat de schade al is verholpen door het herstelbedrijf. In plaats van de totale herstelkosten keert de verzekeraar slechts een deel uit. Om dit te voorkomen doe je er goed aan vooraf de kleine lettertjes van je autoverzekering door te nemen. Dit geldt zeker voor jongeren en eigenaren van minder gangbare auto’s.

- Advertentie -

Bij FOCWA-schadeherstelbedrijven is het aan de orde van de dag. Mensen kloppen met autoschade bij een herstelbedrijf aan, zonder enige kennis over hun eigen risico. Zo weet 49 procent niet welk percentage bij schade voor eigen rekening komt. Onder jongeren is het kennisniveau nog lager, meer dan 55 procent heeft geen idee van het eigen risico.

Eigen risico autoverzekering

Alleen bij schade aan je eigen auto kan er sprake zijn van een eigen risico. Een WA verzekering dekt alleen schade die je veroorzaakt bij anderen. Op dat type verzekering geldt dan ook geen eigen risico. Op een WA beperkt casco of all risk dekking kan wel een eigen risico van kracht zijn.

Hoogte eigen risico

Het eigen risico op je autoverzekering verschilt per aanbieder. Houd er over het algemeen rekening mee dat je tot circa €150 zelf betaalt bij schade. Het resterende deel van de schade wordt, onder voorwaarden, door de verzekeraar vergoed. Je kunt vaak kiezen voor een hoger eigen risico. In dat geval betaal je maandelijks een lagere premie maar loop je meer risico bij schade.

In sommige situaties ligt het eigen risico hoger dan gemiddeld. Onder andere jongeren onder de 24 moeten hier rekening mee houden. Zij hebben minder ervaring op de weg en maken meer brokken, al is uiteraard niet iedere jongere een zondagsrijder. Ben je de trotse eigenaar van een cabrio of andere minder standaard auto? In geval van schade lopen de kosten vaak snel op. De verzekeraar hanteert om die reden een hoger eigen risico.

Verkeersveiligheid in het geding

De brancheorganisatie noemt de beperkte kennis over het eigen risico zorgwekkend. Auto’s worden complexer, met rijhulpsystemen en sensoren die de bestuurder assisteren. Wanneer autobezitters de schade niet laten herstellen, om zo het eigen risico te ontlopen, kan dit ten koste gaan van de verkeersveiligheid. FOCWA roept consumenten dan ook op om bij het afsluiten van een autoverzekering de inhoud van de polis goed door te nemen.

Eigen risico bij ruitschade

Je hoeft maar even achter een vrachtwagen te zitten en een gaatje in je ruit is snel gemaakt. De situatie bepaalt of en in hoeverre er eigen risico bij schade geldt. Het kan gaan om repareerbare schade, zoals het sterretje. Veel verzekeraars schrappen in dat geval het eigen risico. Het vervangen van een hele ruit komt wel deels voor eigen rekening.

Vooral bij ruitschade hebben verzekeraars afspraken met herstelbedrijven. Als je voor zo’n aangesloten bedrijf kiest voor de reparatie, betaal je vaak een lager eigen risico of kost het je zelfs niets. Dit voordeel geldt niet wanneer je de reparatie bij een ander bedrijf laat uitvoeren.

Autoverzekeraars maken al jaren verlies op autoverzekeringen. Het eigen risico is een manier om de verliezen zo veel mogelijk te beperken. Bekijk hoe het zit bij jouw polis. Misschien heb je bij het afsluiten gekozen voor een hoger dan normaal eigen risico. Goed om te weten als je bij het inparkeren toch hard het paaltje raakt.

[ad_2]

- Advertentie -