[ad_1]


Private lease


Particulier

Peugeot 108 1.0evti active 50kW


€ 189,00 incl. BTW


€ 189,00 incl. BTW


Looptijd
60 maanden


Kilometerage
Kilometers
12.000 p/j

Bekijk aanbod
Private lease


Particulier

Opel Astra sports tourer 1.0t 120 jaar edition 77kW


€ 379,00 incl. BTW


€ 379,00 incl. BTW


Looptijd
60 maanden


Kilometerage
Kilometers
12.000 p/j

Bekijk aanbod
Private lease


Particulier

Citroen C1 1.0vti feel 53kW


€ 189,00 incl. BTW


€ 189,00 incl. BTW


Looptijd
60 maanden


Kilometerage
Kilometers
12.000 p/j

Bekijk aanbod
De toekomst

Enerzijds is dit natuurlijk gissen, want de toekomst kan niet voorspeld worden. Maar anderzijds zijn er wel enkele indicaties die ons een beeld geven van hoe de toekomst van de verzekering van zelfrijdende auto’s eruit komt te zien.

Duurdere premies

Uit verschillende studies – onder meer van Bloomberg – zijn mogelijke verwachtingen op de kaart gezet met betrekking tot verzekeringen voor zelfrijdende auto’s. Een van die verwachtingen is dat verzekering voor een zelfrijdende auto aanzienlijk duurder zal worden dan de autoverzekering van nu. Veel mensen vragen zich af wat daar de oorzaak van is. Enerzijds is namelijk aangetoond dat een goed functionerende zelfrijdende auto veel minder gevaarlijk is dan wanneer een persoon zelf rijdt. Een mens is namelijk vatbaarder voor het maken van fouten dan technologie.

Lange overbruggingsperiode

Een nadeel is dat er natuurlijk een lange overbruggingsperiode zal plaatsvinden. Dit betekent dat niet gelijk alle weggebruikers een zelfrijdende auto zullen nemen. Hiermee krijg je dus een combinatie van normale auto’s en zelfrijdende auto’s en dit is niet per se veel veiliger. De reden dat de premies hoger uitvallen is vrij simpel: zelfrijdende auto’s zijn in de regel duurder dan reguliere auto’s. Komt er dan schade? Dan ben je ook veel meer geld kwijt. Een verzekeringsmaatschappij moet deze kosten zien te dekken door hogere premies vast te stellen.

Niet consumenten maar fabrikanten sluiten verzekeringen af

Naast het feit dat de premies waarschijnlijk hoger uitvallen, is volgens onderzoek de kans groot dat niet consumenten maar juist fabrikanten in de toekomst verzekeringen zullen afsluiten voor de zelfrijdende auto’s. Hoe dit er dan specifiek in de praktijk komt uit te zien, is nog enigszins onduidelijk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat autofabrikanten van zelfrijdende auto’s geen auto’s meer gaan verkopen, maar daarentegen de auto’s juist verhuren. De autofabrikant zou de rol van de verhuurbedrijven over kunnen nemen. Maar bovendien is er ook nog de mogelijkheid dat de kosten van een zelfrijdende auto dan duurder worden. Dan worden deze verzekeringen in de prijs opgenomen. Dit is echter een stuk minder realistisch, want dan is de prijs niet meer transparant en velen zullen dit niet accepteren. Bovendien bestaat er dan ook nog de mogelijkheid dat je een contract afsluit met een autofabrikant. Er zijn dus verschillende alternatieven, maar zoals gezegd: de toekomst valt niet helemaal te voorspellen. Dit zijn slechts indicaties.

Overige verzekeringen

De zelfrijdende auto kan ervoor zorgen dat er ook geheel nieuwe verzekeringen oppoppen. Verzekeringen die nog niet relevant zijn bij de reguliere auto’s. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een verzekering kunt afsluiten tegen het hacken van een zelfrijdende auto. Want waar technologie is, zijn er natuurlijk ook altijd hackers. Diefstal kan dan zeer gemakkelijk met een zelfrijdende auto geschieden, aangezien een crimineel niet meer fysiek een auto hoeft te besturen. Ook andere verzekeringen kunnen er in de toekomst bijkomen. Hoe dit er allemaal uit komt te zien zal de toekomst uiteindelijk uitwijzen. Feit is dat er veel gaat veranderen de komende tien jaar. Spannend is het in ieder geval dus wel! We volgen het nieuws rondom de verzekeringen voor zelfrijdende auto’s op de voet. Houd onze nieuwspagina daarom goed in de gaten.[ad_2]

- Advertentie -