[ad_1]

Onderweg naar wintersportlocatie gelden er verschillende regels omtrent winterbanden. In Frankrijk zijn winterbanden bijvoorbeeld niet verplicht. Maar als wintersporters vanuit Nederland via Luxemburg naar Frankrijk rijden onder winterse omstandigheden, wordt dat bestraft met een boete. Boetes voor rijden zonder winterbanden kunnen oplopen tot € 5000,-. Daarnaast wordt de autobestuurder aansprakelijk gesteld voor ongelukken en alle gevolgen van dien. Ook de erkenning van een band als winterband verschilt per land. Hoe zit dat?

Nederland en België: winterbanden niet verplicht

In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht. Wel wordt aangeraden hiermee te rijden. In Eifel en de Ardennen kan het bijvoorbeeld erg glad zijn in winterse omstandigheden. Slipt de auto en veroorzaakt deze schade terwijl er zomerbanden gemonteerd zijn? Vervelend, maar dit heeft geen gevolgen voor de aansprakelijkheid van de bestuurder of de dekking van de autoverzekering. Al moet men niet vergeten dat een WA-verzekering alleen schade aan anderen dekt. Schade aan eigen auto door gladheid krijgt men alleen vergoed met een allriskverzekering.

- Advertentie -

Duitsland en Luxemburg: winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden

In Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden voor personenauto’s, vrachtwagens en bestelwagens verplicht bij winterse omstandigheden, ongeacht welk seizoen het is. In Duitsland en Luxemburg is er, als de verkeersborden dat aangeven, ook verplichting om met sneeuwkettingen te rijden. Bij het negeren van deze regels, wordt de autobestuurder aansprakelijk gehouden in geval van een ongeluk en/of autoschade, krijgt deze een boete en verandert de dekking van de autoverzekering. Als de winterbanden vóór 2018 zijn geproduceerd, voldoen banden voorzien van het M+S-symbool. Deze kunnen dan nog tot 2024 gebruikt worden. Daarna ziet de Duitse overheid dit niet meer als winterbanden. Zijn de winterbanden na 31 december 2017 gefabriceerd, dan worden deze pas erkend als winterbanden als deze voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool. In Luxemburg voldoet een M+S-symbool.

Frankrijk en Zwitserland: winterbanden niet verplicht

In Frankrijk en Zwitserland zijn winterbanden voor geen enkel voertuig verplicht. Als de autobestuurder terechtkomt in een ongeluk terwijl de auto enkel is voorzien van zomerbanden, dan wordt deze echter wel beboet en aansprakelijk gehouden. Daarom wordt aangeraden om altijd op winterbanden te rijden in de winterse omstandigheden. In tegenstelling tot Zwitserland zijn sneeuwkettingen in Frankrijk wel verplicht als de borden dat aangeven.

Oostenrijk: winterbanden in bepaalde periode verplicht

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april. De profieldiepte van een gewone band onder een personenauto of bestelbus moet minimaal 4 millimeter zijn en die van diagonaalbanden 5 millimeter. Voor vrachtwagens moet de minimale profieldiepte voor winterbanden 6 millimeter zijn. Ook sneeuwkettingen zijn als de verkeersborden dat aangeven verplicht. Zonder winterbanden rijden wordt beboet met een boete die kan oplopen tot € 5000,-. De autobestuurder wordt ook aansprakelijk gehouden in geval van een ongeluk of schade. De winterbanden moeten minstens voorzien zijn van een M+S-symbool.

Italië: winterbanden in bepaalde gebieden in een bepaalde periode verplicht

In Italië zijn winterbanden alleen verplicht in bepaalde gebieden in een bepaalde periode. Tussen 15 november en 15 april moet een bestuurder goed opletten of de auto van winterbanden met minstens een M+S-symbool moet worden voorzien. De gebieden waar de verplichting geldt zijn onder andere: Aostadal en de Brennersnelweg. Als er wordt gereden met de verkeerde banden, is een autobestuurder aansprakelijk voor schade en volgt er een boete.

Tip: rijd in de winter op winterbanden

Verwissel standaard de zomerbanden voor winterbanden met een sneeuwvloksymbool in de winterperiode in Europa. Er mag dan overal in Europa gereden worden, zonder dat er een boete volgt of dat de dekking van de verzekering verandert. Ook een set sneeuwkettingen wordt aangeraden. Verklein de kans op ongelukken, autoschade én voorkom boetes.

Bron: winterbanden verplicht[ad_2]

- Advertentie -