[ad_1]
Er rijden volgend jaar tienduizenden auto’s rond die niet langer aan de beveiligingseisen voldoen. Het gaat om auto’s met zogenoemde ‘keyless entry-systemen’, waarbij je de auto openmaakt zonder sleutel. Dat zegt keuringsinstantie Kiwa SCM op BNR.
Volgens Kiwa is het merendeel van de nieuw verkochte auto’s uitgerust met deze slimme sleutel. Maar omdat het beveiligingssysteem makkelijk te kraken is, worden de regels aangescherpt. De strengere eisen leiden ertoe dat een kwart van de auto’s die het Kiwa toetst, wordt afgekeurd. ‘De problemen ontstaan vooral bij modellen die al langer op de markt zijn. Die auto’s worden opnieuw gekeurd, maar beschikken in veel gevallen over systemen die niet aan de beveiligingseisen voldoen’, zegt certificatiemanager Henk van Vliet van Kiwa. Voor autofabrikanten is het duur om de systemen in bestaande modellen te verbeteren. Ook verkiezen veel fabrikanten gemak boven beveiliging. Auto’s die al zijn verkocht, behouden hun beveiligingscertificaat. ‘Modellen die nieuw op de markt komen, beschikken nagenoeg allemaal over goede beveiliging.’
Gevolgen verzekering
Autoverzekeringsexpert Suzan Samson bij Independer verwacht dat de strengere eisen gevolgen hebben voor een deel van de autobezitters. ‘Het zou kunnen zijn dat hun auto niet verzekerd is, omdat die niet langer voldoet aan de beveiligingseisen.’ De eisen die verzekeraars stellen aan de beveiliging van een auto verschillen. Een deel stelt pas eisen bij bedragen hoger dan vijftigduizend euro, maar er zijn ook verzekeraars die bij veel lagere bedragen dergelijke eisen stellen.
Premie verhogen
Ook het Verbond van Verzekeraars denkt dat de strengere eisen gevolgen kunnen hebben voor autobezitters. De belangenvereniging van particuliere verzekeraars verwacht echter niet dat mensen straks onverzekerd rondrijden.
‘Verzekeraars hebben grofweg de keuze uit drie smaken. Een aantal verzekeraars zal de premie verhogen. Ook zullen er verzekeraars zijn die eisen dat je extra beveiligingsmaatregelen treft’, zegt Barbara van der Rest van het Verbond van Verzekeraars. Dat kan onder meer betekenen dat je achteraf een systeem moet inbouwen dat wel voldoet aan de beveiligingseisen. Het deel van de verzekeraars dat geen extra maatregelen neemt, wil voorkomen dat klanten wegtrekken. ‘Die verzekeraars nemen het risico voor lief.’
Lees meer over: autoverzekering
[ad_2]