[ad_1]

ADVERTORIAL – Ook voor lesauto’s geldt dat een autoverzekering verplicht is. Toch zal je als rijschoolhouder waarschijnlijk andere eisen aan de verzekering stellen dan wanneer dit jouw particuliere auto betreft. Bovendien moet je ook met meerdere zaken rekening houden. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat de leerling en eventuele stagiaires goed verzekerd zijn.

Weet jij waar je op moet letten als je een lesauto gaat verzekeren? In dit artikel vertellen we met welke zaken je rekening dient te houden en hoe je de beste autoverzekering uitkiest. Ontdek vervolgens hier de verschillende autoverzekeringen en de daarbij horende voor- en nadelen!

- Advertentie -

Welke dekking heb je nodig?

Je bent in Nederland altijd verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Wanneer het echter om een lesauto gaat, zal je wellicht meer dekking kunnen gebruiken. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en zeker bij beginnende taxichauffeurs is het risico op ongelukken een stuk hoger. Ook al zit jij er als ervaren instructeur bij, sommige dingen kun je gewoon niet voorkomen. Daarom is het een prettig idee als je eigen auto ook voldoende verzekerd is. Kies daarom altijd minimaal voor een WA+ (beperkt casco) verzekering. Voor relatief nieuwe lesauto’s is een allrisk verzekering wellicht nog meer geschikt.

Autoverzekering lesauto: regel vervangend vervoer!

Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is het mogelijk om binnen korte tijd over vervangend vervoer te beschikken. Dit wordt dan opgenomen in de polis. Als rij-instructeur is dit een fijne gedachte. Zeker als ondernemer wil je natuurlijk niet dat alle lessen van één of meerdere dagen plotseling uitvallen, omdat er een ongeluk is gebeurd. In dat geval loop je immers een hoop inkomen mis. Controleer daarom altijd de polis en dekking van jouw autoverzekering, zodat je precies weet wat er geregeld is tijdens een ongeluk.

Let op: het is zeker niet bij alle autoverzekeringen mogelijk om op korte termijn over vervangend vervoer te beschikken. Bovendien moet je er ook aan denken dat je een dubbel bedieningspaneel nodig hebt. De meeste garages hebben deze niet zomaar staan. Zorg daarom altijd voor een back-up plan, zodat je met een veilig gevoel de lessen kunt vervolgen!

Aanvullende verzekeringen

Naast een traditionele autoverzekering is het voor lesauto’s soms ook verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit is natuurlijk heel anders dan als het om je particuliere auto zou gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verzekering voor de leerlingen en eventuele meerijders. Hiervoor kun je een schadeverzekering inzittenden (SVI) afsluiten bovenop de normale autoverzekering. Deze verzekering dekt alle kosten voor je inzittenden bij een ongeval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische kosten.

Je kunt er ook voor kiezen om een ongevallenverzekering inzittenden (OVI) af te sluiten, maar dit wordt veel minder vaak gedaan. Bij deze verzekering wordt enkel een (van te voren afgesproken) bedrag uit als de inzittenden overlijden door een ongeval of met ernstige invaliditeit te maken krijgen. 

Bij bovenstaande aanvullende verzekeringen speelt de schuldvraag geen enkele rol. Het maakt dus helemaal niet uit wie het ongeluk veroorzaakt heeft, de verzekeraar zal altijd een bedrag uitkeren. Dit is dan ook ideaal voor lesauto’s, omdat je als rij-instructeur sneller aansprakelijk gesteld kan worden.

[ad_2]

- Advertentie -