[ad_1]
Tijdens vakantieperioden trekken veel Nederlanders richting wintersportlocaties om te gaan skiën of snowboarden. Hoewel sommigen voor het vliegtuig kiezen, blijft de auto een van de populairste vervoersmiddelen naar een wintersportbestemming. Voor niet iedere automobilist is het altijd even duidelijk welke regels en aandachtspunten van belang zijn bij een rijden naar een wintersportland. In dit artikel geeft Independer daarom 3 cruciale tips voor automobilisten.
1. Winterbanden en sneeuwkettingen
Ga je naar een winterse bestemming, dan zul je altijd te maken krijgen met een minder goed wegdek. Het is dan ook niet gek dat sommige landen winterbanden en sneeuwkettingen verplicht hebben gesteld. Dit is echter niet altijd het geval. Zo zijn winterbanden in Zwitserland en België niet (altijd) verplicht.
Aan de andere kant van het spectrum is er de Duitse en Luxemburgse wet- en regelgeving, die automobilisten wél verplicht om de auto aan te passen aan winterse omstandigheden op de weg.
In Frankrijk en Italië zijn winterbanden soms verplicht; dit wordt dan met bijvoorbeeld borden aangegeven. In andere landen, zoals Oostenrijk, zijn winterbanden verplicht tijdens een bepaalde periode. In het geval van Oostenrijk is dit tussen 1 november en 15 april. Voor vertrek richting een wintersportbestemming wordt daarom aangeraden om goed te kijken welke landen doorkruist worden en welke regels daar gelden.
2. Dekking van de autoverzekering
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker tijdens het autorijden. Daarom zijn preventieve maatregelen zoals winterbanden en sneeuwkettingen zeer belangrijk. Heb je geen winterbanden en/of sneeuwkettingen in landen of gebieden waar dit wel verplicht is, dan kan dit bovendien ook gevolgen hebben voor de dekking van je autoverzekering.
Sommige verzekeraars sluiten dekking uit als er niet -of onvoldoende- is geanticipeerd op de lokale verkeersregels. Krijg je -zonder winterbanden en/of sneeuwkettingen- een ongeluk in een gebied waar winterbanden wel verplicht zijn, dan kun je daardoor (deels) persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, met alle (financiële) gevolgen van dien. Check dus altijd ook nog even hoe het zit met je autoverzekering.
3. Voorkom dubbele pechhulpdekking
Als je met de auto op weg gaat naar je wintersportbestemming, is een pechhulpverzekering logisch. Maar ga even na of je niet dubbel verzekerd bent. Je kunt je namelijk op twee manieren verzekeren van automobilistenhulp. Enerzijds zijn er pechhulpservices zoals ANWB en Routemobiel (of dealer- of garagediensten), maar anderzijds kun je je ook via de reisverzekering verzekeren met een zogenoemde (aanvullende) dekking automobilistenhulp. Daarom is het raadzaam om goed na te gaan, mits je (een van) beiden hebt, of er wel of niet sprake is van dubbele automobilistenhulp.
[ad_2]