[ad_1]

Leiden

Verminderde olieproductie leidt tot hogere benzineprijzen

16 september 2019

- Advertentie -

Spanningen in de wereld zorgen ervoor dat de prijs van ruwe olie de komende tijd blijft stijgen. Dat is althans de verwachting van vermogensbeheerder NN Investment Partners. In het doorberekenen van de olieprijzen naar het bedrag dat uiteindelijk aan de pomp betaald moet worden, zit altijd een beetje vertraging. Maar iedereen die in Nederland autorijdt zal over niet al te lange tijd steeds meer de effecten van deze prijsstijgingen gaan merken. Sinds eind december vorig jaar is de olieprijs al met zo’n 50 procent gestegen en volgens analisten zal die stijgende lijn ook de komende tijd aanhouden.

Amerikaanse sancties drijven olieprijs op

Ook grote beleggers lijken in het steeds duurder worden van ruwe olie te geloven. Eind vorig jaar waren ze nog negatief over de oliemarkt, maar nu beginnen ze juist steeds meer voor de lange termijn te beleggen in zaken die in verband staan met ruwe olie. Een van de meest recente prijsopdrijvende maatregelen houdt verband met Amerika, dat sancties heeft opgelegd aan acht landen die nog steeds olie uit Iran in blijven voeren. In eerste instantie had Amerika deze landen nog vrijgesteld van dat soort sancties, maar inmiddels zijn de duimschroeven op dat vlak aangedraaid. In een reactie op deze maatregel zou Iran kunnen overwegen om deStraat van Hormuzaf te sluiten. Dat is een belangrijke vaarroute die door veel olietankers gebruikt wordt.

Ook elders wordt bewust schaarste gecreëerd

Een couppoging in Venezuela heeft er inmiddels voor gezorgd dat de olieproductie aldaar onder de 1 miljoen vaten is gezakt. Ook in Libië nemen de tekorten toe vanwege de militaire strijd die op dit moment in dat land heerst. Daar worden inmiddels 1,1 miljoen vaten olie per dag minder geproduceerd. Tenslotte hebben oliekartel OPEC en niet-leden, zoals Rusland, hun productie al eerder gematigd om onder meer Saoedi-Arabië tegemoet te komen met het rond kunnen krijgen van de staatsbegroting. Dit laatstgenoemde land maakte eerder al kenbaar dat daar een olieprijs van tenminste 85 dollar per vat voor nodig is. Het slinkende aanbod dat nu over de hele linie plaatsvindt heeft als logisch gevolg dat de prijs van olie stijgt.

Maatregelen om kosten te drukken

De hogere brandstofprijzen waar Nederlandse automobilisten de komende tijd mee te maken krijgen komen bovenop diverse andere autokosten die het afgelopen jaar ook al forse stijgingen vertoonden. Zo ging de wegenbelasting in veel provincies het afgelopen jaar fors omhoog en moeten autobezitters ook steeds meer premie voor hunautoverzekeringbetalen. Tenzij automobilisten besluiten om de switch naar eenelektrische of hybride-autote maken valt er aan die hogere wegenbelasting helaas niets te doen. Voor wat betreft de autoverzekering zijn er eventueel wel mogelijkheden om minder premie te betalen. Ondanks de pittige premiestijgingen heerst er een felle concurrentiestrijd tussen verzekeraars, waardoor het absoluut de moeite waard is om de verschillende premies online met elkaar te vergelijken en daarbij mogelijk te ontdekken dat er bij een andere aanbieder veel geld bespaard kan worden.

[ad_2]

- Advertentie -