[ad_1]

Voordat taxiverzekeringen goedkoper kunnen worden, moet eerst de schadelast van de hele sector omlaag. “En dat kan alleen de branche zelf doen”, laat het Verbond van Verzekeraars weten. Overigens heeft de brancheorganisatie niet de indruk dat opnieuw verzekeraars de taxibranche vaarwel gaan zeggen. Het aanbod lijkt eerder iets te worden uitgebreid.

Voor veel taxiondernemers, vooral de zelfstandigen zonder personeel, vormen de steeds duurdere taxiverzekeringen al jaren een hoofdpijndossier. Daar bleek uit in 2018 al uit een enquête van TaxiPro en een herhaling van dat onderzoek levert een jaar later hetzelfde beeld op. Waarom worden taxiverzekeringen voor veel ondernemers alsmaar duurder? Oscar van Elferen licht dit namens het Verbond van Verzekeraars toe.

- Advertentie -

“De hoogte van de premie (en andere voorwaarden) zijn het gevolg van de schadelast. Als de schadelast structureel hoog is, dan moeten verzekeraars hun voorwaarden aanpassen. De schadelast door taxiondernemers moet immers betaald worden met de geïnde premie die dezelfde ondernemers betalen. Wij mogen bijvoorbeeld de schadelast van taxiondernemers niet verrekenen met de premies van alle andere verzekeringen.”

Markt is sterk concurrerend

Dat er meer geld in verzekeringen gaat zitten, beperkt zich niet tot de taxibranche. Van Elferen: “We zien dat de premie voor bijna alle type autoverzekeringen, dus ook voor particulieren, aan het stijgen is. Auto’s worden steeds geavanceerder en onderdelen worden duurder. Daarnaast stijgen ook de uurtarieven van garages en herstelbedrijven. Verder zijn verzekeraars veel geld kwijt aan letselschade, bijvoorbeeld als iemand wordt aangereden die daardoor blijvend invalide raakt.”

Het Verbond van Verzekeraars houdt geen overzicht bij van welke verzekeraars specifiek de taxibranche bedienen. In voorgaande jaren hielden diverse verzekeraars deze sector voor gezien. Daar zijn nu geen signalen van, legt Van Elferen uit. “De markt rondom schadeverzekeringen, waaronder de autoverzekering voor taxichauffeurs valt, is sterk concurrerend. Dus het zal niet zo snel voorkomen dat alle verzekeraars deze doelgroep links laten liggen.” 

Er is bovendien een verzekeringsplicht, dus er moet altijd een verzekeraar zijn die deze groep wil accepteren. “We hebben overigens de indruk dat het aanbod de afgelopen maanden iets wordt uitgebreid.”

Aan de slag met rijgedrag

De echte oplossing ligt volgens de verzekeraars echter bij de taxibedrijven zelf. De ondernemers moeten zorgen dat er simpelweg minder schade wordt gereden en geclaimd. “Het sleutelwoord is preventie. De schadelast moet omlaag”, is Oscar van Elferen stellig. “En dat kan de branche alleen zelf doen. Dan kunnen verzekeraars ook hun voorwaarden aantrekkelijker maken. De branche moet dus aan de slag met het rijgedrag, waarbij bijvoorbeeld ook aandacht is voor het gebruik van de smartphone tijdens het rijden.”

Veel taxiondernemers hebben het gevoel dat de goeden lijden onder de kwaden, die onvoorzichtig rijden en veel schades voor hun rekening nemen. Maar aan die ‘ongelijkheid’ valt volgens het Verbond van Verzekeraars niets te doen. “Dat is inherent aan verzekeren. En dat is het solidariteitsbeginsel waarop verzekeren is gebaseerd. Incidentele pieken in de schadelast zullen niet direct invloed hebben op de premie, maar als de schadelast bij een bepaalde groep verzekerden structureel toeneemt, dan betaalt de gehele groep hieraan mee. Dat gebeurt ook bij andere types verzekeringen.”

Voorlichting

Waarmee het punt in stand blijft dat de taxibranche volgens de verzekeraars zelf zijn gezamenlijke schadelast omlaag moet gaan brengen. In dat licht is het in elk geval positief dat KNV voor zijn leden werk gaat maken van voorlichting over schadepreventie. Of zulke en eventueel andere initiatieven in 2020 al genoeg uitwerking zullen hebben om de premies voor 2021 lager te maken, zal eind volgend jaar duidelijk moeten worden.

[ad_2]

- Advertentie -