Om maar meteen met de deur in huis te vallen, geld lenen voor een auto is niet de meest verstandige keuze. Geld lenen kost geld, en een auto schrijft snel in waarde af. Mocht je toch gebruik willen maken van een financiering om kosten te kunnen spreiden en je budget in balans te houden, lees dan verder.

Persoonlijke lening en doorlopend krediet

De twee meest gekozen leenvormen voor een auto zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Welke je kiest hangt onder andere af van de flexibiliteit die je wilt hebben. Kort gezegd staat bij een persoonlijke lening van tevoren eigenlijk alles vast. Je leent een X-bedrag en lost maandelijks een X-bedrag af of de schuld na een X-periode af te lossen. Een doorlopend krediet is flexibeler

Het verschil doorlopend krediet en persoonlijke lening is het best duidelijk te maken aan de hand van onderstaande tabel:

- Advertentie -
EigenschappenPLDK
RenteVastVariabel
Leenbedrag direct op rekening JaNee
Rente aftrekbaarSoms*Nooit
Boetevrij aflossenNiet altijd**Altijd
Afgeloste bedragen opnieuw opnemenNeeJa

* Rente is aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor verbetering eigen woning
** Bij de meeste kredietverstrekkers mag je niet boetevrij extra aflossen

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een leenvorm waarbij van tevoren eigenlijk alles vaststaat. Het is een aflopend krediet. Je leent een vast bedrag, tegen een vast rentepercentage en een vastgestelde looptijd. Ga je een persoonlijke lening afsluiten, dan weet je dus precies wanneer je hoeveel kwijt bent en wat de lening je uiteindelijk kost.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is in tegenstelling tot de persoonlijke lening veel flexibeler. Bij een doorlopend krediet spreek je met de bank een limiet af. Vervolgens mag je onbeperkt opnemen en aflossen tot dit afgesproken limiet. De rente bij een doorlopend krediet is variabel, waardoor je vooraf niet weet wat de exacte maandlasten zijn. Daarnaast betaal je alleen rente over het daadwerkelijk opgenomen bedrag.

Wat kiezen?

De vraag welke leenvorm je moet kiezen, een doorlopend krediet of persoonlijke lening, hangt af van je leendoel. Bij het lenen van een auto, wordt meestal een persoonlijke lening gekozen, maar uiteindelijk gaat het erom hoe jij met de lening om wil gaan. Omdat je bij een doorlopend krediet onbeperkt geld mag opnemen én aflossen, is het wel belangrijk dat je hier gedisciplineerd mee omgaat. De verleiding is voor veel mensen groot om dan meer te lenen en aan andere zaken uit te geven dan eigenlijk de bedoeling was. Hierdoor blijft een doorlopend krediet vaak langer lopen dan noodzakelijk en valt de lening uiteindelijk een stuk duurder uit. Het voordeel is daarentegen dat je er juist ook voor kunt zorgen om snel weer van de lening af te zijn, door extra af te lossen. Dit vraagt de nodige discipline!

Betaal niet te veel!

Of je nu kiest voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening, belangrijk is dat je niet onnodig te veel betaalt. Maak altijd een objectieve vergelijking en bezoek meerdere aanbieders.

- Advertentie -