Toen je klein was, hebben je ouders je meegegeven hoe met geld om te gaan. Maar heb je wel eens het gesprek met je ouders over hoe zijn hun geldzaken hebben geregeld? Dat is ook belangrijk om te weten, vooral voor later. Maar wanneer is nou het juiste moment en wat zijn nou de hot topics?

1. Probeer het gesprek te starten op een relaxt moment

Tijdens een lekkere wandeling op een zondag met je ouders, heb je vaak net andere gesprekken. Je hoofd is leger en je hebt meer aandacht voor elkaar. Loop je toevallig door een buurt met mooie woningen? Je hebt dan een mooi bruggetje om het over huizen én hypotheken te hebben. Hoe hebben je ouders dat geregeld? Wat voor hypotheek hebben ze? En hoeveel lossen ze af? Misschien wil je zelf een woning kopen. En willen ze je meehelpen met financieren.

2. Een nieuwe fase in jouw leven kan ook een mooi aanknopingspunt zijn!

Jullie hebben net te horen gekregen dat jullie een kleintje krijgen. Dat is vaak een gelukkig moment voor je ouders. Ze worden opa of oma!, niet de lasten maar wél de lusten. Wat moet je allemaal regelen? Hoe hebben ze dat destijds voor jou gedaan? Is het verstandig om geld te lenen? Wat hadden ze beter kunnen regelen? Hun ervaringen delen ze vast en zeker maar al te graag.

- Advertentie -

3. Ook minder leuk nieuws kan een goede gespreksopener zijn

Je moet er niet aan denken, maar toch hoort het bij het leven: afscheid nemen. Op het moment dat er een overlijden is in je omgeving, bijv. op je werk, kan dit een aanleiding zijn om het gesprek met je ouders te beginnen. Er zit dan minder emotie in waardoor je juist mooie gesprekken krijgt. Een aantal vragen waar je aan kan denken:

  1. Hoe zien zij hun afscheid?
  2.  Hebben ze een uitvaartverzekering?
  3. Hebben ze een testament opgesteld? Hierin staat wat er gebeurt met hun erfenis en eventuele schulden. Weet dat als ze niets op papier zetten, de wet bepaalt.
  4. Als één ouder overlijdt of er is sprake van een eenoudergezin: is er gedacht aan wilsbekwaam en levenstestament? Hierin wordt vastgelegd wie belangrijke beslissingen neemt als je vader of moeder dat niet meer kan.
- Advertentie -