[ad_1]

We kennen ze allebei wel: de levensverzekering en de overlijdensrisicoverzekering (in het kort ook wel de ORV genoemd). Beiden ontzettend belangrijke verzekeringen. Maar heb je ze nu allebei nodig, of verzekeren deze verzekeringen je voor hetzelfde? We leggen je de verschillen graag uit. 

De overlijdensrisicoverzekering
De ORV is in het leven geroepen om je nabestaanden na overlijden financiële zekerheid te bieden. Jouw inkomsten vallen weg, en met deze verzekering zorg je ervoor dat jouw nabestaanden niet in de financiële problemen hoeven te komen. Er zijn verschillende verzekeringen te vinden en je kunt online de mogelijkheden van een overlijdensrisicoverzekering vergelijken om te kijken welke het beste bij jou en je situatie past. Maar een ding staat centraal: kom je te overlijden binnen de looptijd van deze verzekering? Dan wordt het verzekerde bedrag uitbetaald aan je nabestaanden.
 

- Advertentie -

De levensverzekering
En dan is er de levensverzekering: een algemene verzamelnaam voor verschillende soorten verzekeringen. Zo wordt de levensverzekering ook wel een overlijdensrisicoverzekering, uitvaartverzekering, lijfrenteverzekering of spaarverzekering genoemd. Al deze verzekeringen draaien om het leven van de verzekerde en keren uit wanneer de verzekerde komt te overlijden. In sommige gevallen wordt er ook uitgekeerd wanneer de verzekerde nog in leven is: in dit geval spreek je bijvoorbeeld van een kapitaal- of lijfrenteverzekering. In sommige gevallen worden zelfs pensioen- en spaarverzekeringen onder de noemer van ‘levensverzekeringen’ vermeldt. Wanneer je een levensverzekering afsluit is het dus altijd ontzettend belangrijk om goed te kijken welke verzekering hier daadwerkelijk mee bedoelt wordt.
 

Iedere verzekeraar is anders
Over het algemeen noemt iedere verzekeraar haar verzekeringen anders. Sommigen noemen de overlijdensrisicoverzekering bijvoorbeeld een levensverzekering, terwijl anderen het onder de noemer van uitvaartverzekering aanbieden. Maar over het algemeen staat er een gegeven vast: dit soort verzekeringen keren vaak pas uit wanneer de verzekerde komt te overlijden. Kijk dus altijd goed naar de specificaties van deze verzekeringen. Zo keert de overlijdensrisicoverzekering uit zodat je nabestaanden niet in de financiële problemen komen, en zorgt de uitvaartverzekering bijvoorbeeld weer voor dekking om de uitvaartkosten te kunnen betalen.
 

De voorwaarden en mogelijkheden
Het grootste verschil is vaak te zien in zowel de benaming van de verzekering (overlijdensrisico verzekering, levensverzekering of zelfs lijfrenteverzekering) maar ook de uiteindelijke mogelijkheden en voorwaarden. Iedere verzekeraar is natuurlijk anders en dit betekent dat ook iedere levens- of overlijdensrisicoverzekering anders in elkaar steekt. Wil je de juiste levensverzekering voor jouw situatie vinden? Neem dan de tijd om verschillende aanbieders te vergelijken en vraag altijd goed naar de voorwaarden en mogelijkheden.

[ad_2]

- Advertentie -