[ad_1]

Verzekeringsmaatschappijen bestempelen (ex-)kankerpatiënten als ‘verhoogd risico’. Hierdoor kunnen ze geen verzekering en vaak ook geen hypotheek afsluiten. “We willen het liefst groter gaan wonen, maar we hebben geen andere mogelijkheid.”

Wim Wessels woont al 10 jaar in zijn sociale huurwoning in het dorp Westerhaar in Overijssel. In juli 2017 werd hij genezen verklaard na 8 jaar slokdarmkanker te hebben gehad. Hij wil graag met zijn dochters en vrouw verhuizen maar kan dit niet. De reden? Hij kan geen betaalbare overlijdensrisicoverzekering krijgen.

- Advertentie -

‘Het wordt een beetje krapjes’

Een paar jaar geleden gingen Wim en zijn vrouw naar de hypotheekadviseur om te kijken wat de mogelijkheden waren. “We hadden twee opties: een gigantische rente en een normale verzekering, of een normale rente en een torenhoge verzekering. Het is gewoon niet te betalen. Uiteindelijk trok de hypotheek-adviseur ook de conclusie dat het een verloren zaak was. Hij zei: ‘We kunnen er beter mee stoppen, dit gaat niet lukken’.”

Wim Wessels kan geen hypotheek krijgen, omdat hij kanker heeft gehad

Het liefst wil Wim met zijn vrouw en twee dochters van 13 en 16 verhuizen. “Het gezin groeit uit zijn jasje, het wordt een beetje krapjes. Maar we hebben geen andere mogelijkheid.” De familie Wessels zit boven de loongrens voor het wonen in een sociale huurwoning. In principe moeten ze het huis uit. Maar in de buurt zijn geen andere sociale huurwoningen beschikbaar. En kopen is geen optie voor het gezin.

info

Extra kosten

Uit onderzoek van NFK onder (ex-)kankerpatiënten blijkt dat 62 procent geen overlijdensrisicoverzekering kan afsluiten. Een kwart van de ondervraagden kon wel een verzekering afsluiten maar haakte af door de extra kosten bovenop de basispremie. Deze extra kosten zijn er omdat (ex-)kankerpatiënten worden bestempeld als ‘verhoogd risico’. Volgens NFK betaalt vier op de tien patiënten die wel een verzekering kan afsluiten een blijvende extra premie.

Medisch verleden vergeten

Zes op de tien ex-kankerpatiënten kan geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze verzekering is vaak nodig voor het afsluiten van een hypotheek. De Nederlandse Federatie Kankerpatiënten (NFK) vindt dat de wet gewijzigd moet worden. NFK noemt het voorstel ‘Het recht om vergeten te worden’. Hier kunnen (ex-)kankerpatiënten aanspraak op maken, zodat hun medische verleden wordt ‘vergeten’, voor verzekeringen, pensioen en hypotheek.

NFK benadrukt dat de overlevingskansen van mensen die kanker krijgen de afgelopen decennia zijn gestegen, maar dat de groep onverzekerden met dit beleid alleen maar zal groeien. NFK, D66 en Wim zijn voorstander van de wetswijziging. “Het zou een heleboel oplossen”, zegt Wim.

Lees ook

Toch weer ziek

Voor Wim was de vreugde dat hij genezen was van slokdarmkanker van korte duur, hij kreeg 2 maanden later de diagnose blaaskanker. Wim is daar nu in Nijmegen voor in behandeling. Om de 6 weken krijgt hij een blaasspoeling met chemo, werken kan hij daardoor niet. Zijn vrouw heeft wel een baan, zij werkt 32 uur in de week. “Mijn vrouw en ik hebben de rollen omgedraaid, ik ben huisman en zij werkt. Ik probeer de boel in huis draaiende te houden maar als ik net de blaasspoeling heb gehad, kan ik helemaal niks.”

“Iemand die schoon is verklaard, loopt net zoveel kans als iemand die nog nooit kanker heeft gehad”, zegt Wim. “Hier moeten ze geen verschil in maken.” Ondanks alles is Wim niet boos op de instanties. “We zijn er wel klaar mee. Als deze behandeling achter de rug is dan gaan we verhuizen naar een van de Scandinavische landen. We hebben het al besproken met de kinderen en ze zijn het ermee eens, het is daar zoveel beter en makkelijker.”

[ad_2]

- Advertentie -