[ad_1]

Een hypotheek aanprijzen met als voordeel dat geen overlijdensrisicoverzekering vereist is, is te vergelijken met een campagne voor een nieuwe auto met als pluspunt dat er geen gordels in zitten en dat je die ook niet hoeft bij te bestellen. Dat schrijft Gert Jan Fritzsche, directievoorzitter van levensverzekeraar Scildon, in een blog. Hij vreest dat het toenemend aantal hypotheken zonder ORV leidt tot steeds meer schrijnende situaties.

In zijn blog op de website van de verzekeraar maakt Fritzsche zich boos over de presentatie van een nieuwe hypotheek van Obvion, overigens zonder de geldverstrekker bij naam te noemen. De Rabodochter lanceerde begin deze maand de Obvion Woon Hypotheek. Voor acceptatie van deze hypotheek is “geen overlijdensrisicoverzekering” verplicht, adverteerde de hypotheekverstrekker.

- Advertentie -

Schrijnende situaties

Fritzsche hekelt deze aanprijzing. Sinds de Nationale Hypotheekgarantie twee jaar geleden de ORV-plicht schrapte, is het percentage overlijdensrisicoverzekeringen dat in combinatie met een nieuwe hypotheek wordt afgesloten drastisch gedaald. Schrijnende situaties waarbij de nabestaanden de woonlasten niet kunnen opbrengen, zullen steeds vaker voorkomen, aldus de Scildon-directeur.

“Schrijnend omdat het verhaal niet is afgelopen met de constatering dat de woning moet worden verlaten. Het werkelijke verhaal is dat het gezin geen andere woning kan kopen, niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en een commerciële huurwoning niet kan betalen. De geldverstrekker had inderdaad geen ORV nodig maar de nabestaanden…”, schrijft Fritzsche.

Brug te ver

Een gordel draag je volgens hem om het risico op zwaar letsel of overlijden bij een ongeval sterk te verminderen. Dat geldt ook voor een ORV. Die hoop je eveneens nooit nodig te hebben, maar als het misgaat kan die verzekering veel extra leed voorkomen. Fritzsche: “Toezichthouders, geldverstrekkers, verzekeraars, adviseurs: allen dragen we een verantwoordelijkheid als we toestaan dat zoveel consumenten hun woonsituatie op het spel zetten door geen aanvullende ORV af te sluiten. Om als geldverstrekker dit ook nog eens te gaan presenteren als een pluspunt is mij echt een brug te ver. ”

[ad_2]

- Advertentie -