Je denkt er liever niet over na: de dag waarop je overlijdt. Toch is het verstandig om hierover na te denken, vooral over de kosten die een uitvaart met zich meebrengen. Je wil natuurlijk niet dat je nabestaanden voor deze kosten komen te staan.

Het type polis

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Het is goed om vooraf te bepalen welk type polis past bij jouw situatie.

Misschien wel de meest bekende uitvaartverzekering is de naturaverzekering. Bij dit type polis wordt vooraf afgesproken wat precies onder de dekking valt, zoals de kist, bloemen, catering en de afscheidsceremonie. Dat kan prettig zijn voor de nabestaanden, want vooraf is min of meer bepaald hoe de uitvaart eruit komt te zien en wat is verzekerd. Ook ligt de premie van een naturaverzekering vaak wat lager.

- Advertentie -

Het nadeel is dat je bij dit type verzekering weinig flexibel bent. Als de nabestaanden bijvoorbeeld een andere kist of extra bloemen willen, zullen zij zelf moeten bijschieten.

Bij een kapitaalverzekering hebben de nabestaanden veel meer keuzevrijheid. Zij krijgen na je overlijden een geldbedrag op hun rekening gestort. Daarmee mogen zij volledig naar wens de uitvaart regelen en bekostigen. Het geld mag zelfs gebruikt worden voor dingen die niet direct met de uitvaart te maken hebben, zoals een etentje met de naaste familie of een vakantie ter ere van van de overledene. Het nadeel van deze flexibiliteit is dat het prijskaartje van de kapitaalverzekering hoger is dan bij andere soorten uitvaartverzekering.

Ten slotte zijn er ook combinatieverzekeringen op de markt. Hierbij is altijd een vast gedeelte van de uitvaart in natura verzekerd. Ook is er altijd een ‘vrij besteedbaar’ deel dat de nabestaande naar eigen wens mogen invullen. Let bij het kiezen van een combinatieverzekering altijd op welk deel onder het natura-deel valt en welk deel vrij te besteden is. Zo voorkom je verrassingen.

Is de verzekering waardevast?

Het is belangrijk dat je bij het afsluiten van een uitvaartverzekering ook bekijkt of deze waardevast is of niet. Bij waardevaste verzekeringen stijgt de waarde van de uitkering mee met de daadwerkelijke kosten van de uitvaart en de inflatie. Ook de premie wordt dan ieder jaar ietsje hoger.

Je kunt je voorstellen dat de kosten van een uitvaart over een periode van 20, 30 of 40 jaar fors hoger zijn dan bij het afsluiten van de verzekering. Bij een niet-waardevaste uitvaartverzekering kan het dan ook voorkomen dat je nabestaanden na je overlijden alsnog een deel zelf moeten bijbetalen. Kijk dus goed naar de voorwaarden of vraag aan de verzekeraar of de verzekering waardevast is.

Wat is de looptijd?

Iedere uitvaartverzekering keert uit na overlijden, ongeacht wanneer je komt te overlijden. Toch kan de looptijd van de verzekering verschillen. Bij sommige polissen betaal je levenslang premie, terwijl er bij andere verzekeringen een vaste looptijd is, bijvoorbeeld tot je 80e of 65e levensjaar of voor een periode van 30 jaar. Nadat de looptijd is verstreken betaal je geen premie meer, maar is jouw uitvaart nog wel verzekerd.

Over het algemeen is gebleken dat verzekeringen met een korte looptijd voordeliger zijn als je oud wordt en verzekeringen met een levenslange looptijd voordeliger zijn als je minder oud wordt.

Advies nodig?

Bespreek de (on)mogelijkheden met uw verzekeraar. Klik hier om naar de Dela website te gaan. Klik hier voor Monuta.

- Advertentie -