[ad_1]

Heb je besloten om voor jezelf te gaan werken in plaats van voor een baas? Dan moet je het een en ander regelen voordat je aan de gang gaat. Zo ook je verzekeringen. Maar welke verzekeringen heb je nou eigenlijk écht nodig als ZZP’er?

De vuistregel die je bij verzekeringen kunt aanhouden is: Verzeker alleen wat je zelf niet kunt vergoeden/betalen bij schade. Sluit dus niet zomaar alle verzekeringen af, maar alleen degene waarvan je het risico zelf niet kunt dragen.

- Advertentie -

Verzekeringen voor ZZP’ers

  • Voor ZZP’ers is het verstandig om de volgende verzekeringen af te sluiten:
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • Zakelijke autoverzekering
  • Inventarisverzekering
  • Zorgverzekering
  • Uitvaartverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is een van de belangrijkste verzekeringen als ondernemer zijnde. Als je in loondienst bent en je kunt even niet werken, bijvoorbeeld door ziekte. Dan ontvang je een uitkering. Als ondernemer heb je hier geen recht meer op. Om dit risico te dekken, sluiten ondernemers een arbeidsongeschiktheidsverzekering af, kortweg AOV.

Veel ondernemers zijn positief ingesteld en gaan ervanuit dat ‘zoiets mij nooit overkomt’ en kiezen er daarom voor om geen AOV af te sluiten. Maar ook ondernemers kunnen ziek worden of een ongeluk krijgen. Wees daarom verstandig en sluit een AOV af. Meer informatie over de arbeidsongeschiktheidsverzekering vind je hier.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

In Nederland kiezen veel particulieren ervoor om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor ondernemers komt hier een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij. Deze verzekering sluit je af om de schade te dekken die jij vanuit je bedrijf aan anderen toebrengt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als je onderneemt in de adviserende dienstverlening, dan kun je als aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Dit geldt bijvoorbeeld voor advocaten, accountants, architecten of adviseurs. Als jij een vergissing hebt gemaakt of nalatig bent geweest en jouw opdrachtgever lijdt daardoor verlies of loopt omzet mis, dan kan hij jouw daarvoor verantwoordelijk stellen. Deze schade kan zelfs bij een kleine fout enorm groot zijn.

Zakelijke autoverzekering

Rij je een auto die op naam van jouw onderneming staat? Dan moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten. Staat de auto op jouw eigen naam, dan kun je hem ook particulier afsluiten. Vraag voordat je de verzekering afsluit bij de verzekeraar na hoeveel kilometers je zakelijk mag rijden. Ook als je de auto privé hebt gekocht maar er zakelijk mee rijdt, zijn er regels aan verbonden.

Inventarisverzekering

Heb je een bedrijfspand gehuurd of gekocht dan kun je een zakelijke inventaris verzekering afsluiten voor diefstal of schade door brand, water of weersinvloeden. Werk je aan huis? Informeer dan bij je verzekeraar of jouw particuliere verzekering voldoende dekking biedt, om ook jouw zakelijke inventaris mee te verzekeren.

Zorgverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Jij als ondernemer dus ook. Was je bij je werkgever collectief verzekerd, dan profiteerde je waarschijnlijk van groepskorting. Als ZZP’er zijn er ook collectieven waar je korting mee krijgt op je zorgverzekering.

Uitvaartverzekering

Zowel voor particulieren als voor ondernemers is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Hiermee dek je de kosten van jouw uitvaart en zorg je ervoor dat jouw nabestaanden niet voor deze kosten hoeven op te draaien. Hier kun je een uitvaartverzekering afsluiten.

Rechtsbijstandverzekering

Als ZZP’er moet je een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Deze verzekering biedt juridische hulp bij zakelijke geschillen. De premie die je betaalt is afgestemd op jouw beroep en risico.

Pakketverzekeringen

Sommige verzekeraars bieden korting als je meerdere verzekeringen afsluit bij dezelfde verzekeraar. Dit kan voordelig zijn voor jou als ZZP’er. Je hebt immers al genoeg kosten. Informeer hiervoor bij de verzekeraar. Sowieso is het handig om regelmatig je verzekeringen onder de loep te nemen. Premies wijzigen regelmatig, het kan daarom verstandig zijn om jouw verzekeringen regelmatig te vergelijken zodat je zeker weet dat je niet te veel premie betaalt.[ad_2]

- Advertentie -