[ad_1]

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In de rubriek Erin & Eruit doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze maand: Leah Pesulima.

Maandlasten

Wie Leah Pesulima (23)
Beroep
Wijkverpleegkundige Opella thuiszorg
Salaris
€ 2015 netto per maand
Woont
samen met haar vriend Marco in Ede
Huur
€ 360 per maand (Marco draagt ook € 360 bij) Huishoudpotje € 290 per maand (Marco draagt ook € 290 bij) voor onder andere boodschappen, televisie en internet
Zorgkosten
€ 85
Abonnement mobiele telefoon
€ 85
Abonnement sportschool
€ 20
Scooterverzekering
€ 35
Uitvaartverzekering
€ 15
Beauty, kleding en sieraden
€ 200
Sparen
€ 100
Uitgaan en uit eten
€ 200

- Advertentie -

Belang van sparen

“Ik kom uit een Moluks-Nederlands gezin en kwam als kind nooit iets tekort. Gezelligheid en saamhorigheid staan bij ons in de familie centraal. Geld sparen is belangrijk, maar het sparen van mooie momenten is nét wat belangrijker. Reizen naar de Molukken, voor Moederdag een weekend op een glamping, uit eten voor mijn hbo-diploma: we doen het. Al zet ik wel sinds een klein jaar elke maand 100 euro opzij.”

Sparen voor uitzet

“Omdat ik pas sinds kort een spaarder ben, heb ik vorig jaar zomer hard gewerkt om samen met mijn vriend de inboedel bij elkaar te verdienen. Op foodfestivals achter de bar, schoolboekenpakketten klaarzetten, oppaswerk: ik pakte alles aan. Dat leverde zo’n 1000 euro op. Nu zijn we een jaar verder en is ons plekje eindelijk zoals-ie moet zijn.”

Werken in de zorg

“Voor de zomer heb ik mijn hbo-verpleegkundediploma gehaald, een mijlpaal. Ik wist altijd al dat ik in de zorgsector wilde werken, omdat ik het mooi vind om in mijn werk nuttig te zijn en het verschil te maken. Ook fijn: nog voordat ik was afgestudeerd, kreeg ik meerdere banen aangeboden. Nu werk ik al drie maanden als wijkverpleegkundige in Ede en omstreken; ik tour op mijn scooter van deur tot deur.”

Duurzame sieraden

“Ik ben een sucker voor gouden sieraden. Mijn moeder en oudere zus hebben me besmet met dit virus, haha. Het begon onschuldig, met één gouden tri-colour ring die ik mezelf voor mijn 21ste verjaardag cadeau gaf. Intussen zijn er wat ringen bij gekomen en heb ik pas een gouden ketting met cobraschakel gescoord. Gelukkig heb ik een vast adres waar ik voor een leuk prijsje, van 75 tot 400 euro, megamooie vintage pieces koop. Plus: het is duurzaam en je loopt niet met dezelfde gouden sieraden die iedereen heeft.”

Vriendinnen

“Naast qualitytime met m’n vriend en familie vind ik het belangrijk om óók tijd vrij te blijven maken voor mijn vriendinnen. Ik ga zeker een keer per week met vriendinnen een hapje eten – dat kan ook bij een van ons thuis zijn – of een drankje doen. In de zomer sta ik met ze op een festival te dansen, in de winter gaan we naar de bios. Maandelijks geef ik 200 euro uit aan dit soort uitjes.”

Tip van Rabobank

Zie je iets leuks? Wacht nog even met kopen en slaap er een nacht over. De volgende dag kijk je er misschien wel heel anders tegenaan. Vraag jezelf ook af: word ik hierover een maand (of twee)ook nog blij van?

[ad_2]

- Advertentie -