[ad_1]

Zo bespaar je honderden euro’s op je volgende autovakantie.

1.    Bespaar enkele tientjes op tolwegen

 Hoef je niet zo snel mogelijk van a naar b te komen? Bespaar dan geld door op routeplanners als www.viamichelin.com de tolwegen uit te vinken. Zo scheelt bijvoorbeeld de rit van Maastricht naar Barcelona al snel € 80. Uiteraard nog wel even extra brandstofkosten door eventuele omwegen doorberekenen.

2.    Carshare voor nop door Europa 

Op www.blablacar.nl en www.roadsharing.com kun je een lift aanbieden of aanvragen voor routes binnen Europa. Je ziet meteen een profiel van je medereizigers, hun reismotivaties en of er om een (bescheiden) brandstofvergoeding wordt gevraagd. Kosten- en milieubesparend plus kans op leuke reisontmoetingen.

3.    Betaal € 1,50 voor een dag parkeren op een P+R plek 

Parkeer+Reis (P+R) plekken bij een halte of station net buiten stadscentra, bedoeld voor automobilisten die met het openbaar vervoer verder willen reizen, bieden veel voordeligere parkeertarieven dan de binnenstad. Ook buiten Nederland zijn P+R’s goed ingeburgerd. Zo betaal je in Berlijn bij een P+R gemiddeld € 1,50 per dag in plaats van hetzelfde bedrag per uur in het centrum. Voor een overzicht van P+R’s in Europese steden zie www.centrumparkeren.nl

4.    Betaal nooit meer boetes 

Nooit meer haasten om je parkeertijd niet te overschrijden? En nooit meer parkeerboetes? Schakel de Parkmobile-service in. Je meldt iedere ‘parkeeractie’ aan en af met een belletje, sms’je of de bijbehorende app en betaalt achteraf online voor de werkelijk geparkeerde tijd. Reeds beschikbaar in Nederland, Duitsland en de VS. 

5.    Betaal 50% minder parkeerkosten in de stad 

Stel, je wordt gedwongen je auto midden in de stad te parkeren. Via de website en app Parkme. com kun je op een interactieve kaart snel zien waar je in het centrum het voordeligst je auto kunt neerzetten, gebaseerd op uur-, dag-, nacht- en maandtarieven. Zo zie je in één oogopslag dat bijvoorbeeld in hartje Londen parkeerplekken die één straat van elkaar verwijderd zijn 50 procent in prijs kunnen verschillen. Beschikbaar voor de VS en grote steden in Europa.

6.    Vermijd hotelgarages 

Parkeren in een hotel mag dan handig zijn, je betaalt wel forse bedragen voor het gemak. Maak niet de denkfout dat een parkeerplaats in een chic hotel wel inbegrepen zal zijn bij de service. Zeker in de VS is valet parking (service waarbij je auto wordt opgehaald en gebracht door een chauffeur) helemaal ingeburgerd en dient naast het parkeertarief ook nog fooi te worden betaald.

7.    Betaal niets aan drop-off kosten 

Als je een huurauto inlevert op een andere bestemming dan je startpunt, dan moet je vaak extra drop-off kosten betalen. Elk autoverhuurder hanteert hiervoor zijn eigen (onduidelijk bepaalde) tarieven. Zo lopen bij de grote autoverhuurders de drop-off kosten voor een auto die in Barcelona wordt opgehaald en in Madrid wordt afgeleverd uiteen van € 0 tot € 70. De keuze is snel gemaakt. Doe van tevoren dan ook vergelijkend warenonderzoek en vraag voordat je een huurcontract ondertekent specifiek naar de drop-off kosten.

8.    Let op het aantal inbegrepen kilometers 

De huurprijs ligt bij een beperkt aantal inbegrepen kilometers vaak lager dan bij een onbeperkt kilometrage, maar voor eventuele extra kilometers moet je dan fors bijbetalen. Daarom ben je bij grote afstanden al snel duurder uit als je voor een beperkt kilometrage kiest.

9.    Ga gratis kamperen 

Wildkamperen kan (nog) op verrassend veel plekken. Voor Europa zie het overzicht op deze site.  Ook de Facile-en-Route Campergids Europa, met een uitgebreide index van gratis overnachtingsplekken, is een onmisbaar naslagwerk voor kampeerders. Ben je al onderweg? Kijk op www.campingnavigator.com waar de dichtstbijzijnde (en voordeligste) camping is.

10.    Betaal nooit meer voor de wc

Op www.freepee.org zijn middels een interactieve kaart duizenden gratis toiletten in beeld gebracht, ook en juist aan de autoweg, in combinatie met openingstijden en recensies van gebruikers. Ook als app verkrijgbaar.

11.    Controleer of je huurauto WA-verzekerd is 

Een reisverzekering is niet voldoende voor vergoeding bij ongevallen. Daarvoor heb je een aansprakelijkheidsverzekering (WA) nodig. In Europa zit een WA-verzekering meestal bij de huurauto inbegrepen, maar buiten de EU niet. Vooral bij lokale aanbieders kunnen autohuurtarieven laag zijn door het ontbreken van een dergelijke verzekering. In dit geval is goedkoop al gauw duurkoop. Check ook of de dekking hoog genoeg is, dat wil zeggen, de Nederlandse standaard van vijf miljoen euro bedraagt. Dit bedrag klinkt exorbitant, maar is absoluut noodzakelijk als je kostbare schadeclaims en/of juridische processen moet betalen.

12.    Koop het eigen risico af 

Ga je met een huurauto op pad in een gebied waar je bijvoorbeeld de nodige krasjes kunt verwachten, overweeg dan je eigen risico af te kopen. Dat betekent dat je wat meer premie gaat betalen, zodat je geen eigen risico meer hebt. Vaak het geld dubbel en dwars waard. Belangrijk: je eigen risico kun je meestal alleen afkopen voor allrisk schade (schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto). Koop het eigen risico af Ga je met een huurauto op pad in een gebied waar je bijvoorbeeld de nodige krasjes kunt verwachten, overweeg dan je eigen risico af te kopen. Dat betekent dat je wat meer premie gaat betalen, zodat je geen eigen risico meer hebt. Vaak het geld dubbel en dwars waard. Belangrijk: je eigen risico kun je meestal alleen afkopen voor allrisk schade (schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto).

13.    Tank in goedkope landen 

Een open deur maar toch: tank in de landen waar de benzineprijs het voordeligst is. Zo ben je voor een volle tank van 40 liter in Luxemburg een kleine € 12 goedkoper uit dan in Frankrijk. En rijd je van Frankrijk naar Spanje, probeer dan de grens te halen zonder bij te tanken — in Spanje is een liter benzine al gauw 25 eurocent goedkoper. Hier vind je een up-to-date overzicht van Europese brandstofprijzen. 

14.    Tank buiten de stad en snelweg 

Tanken buiten de stad en snelweg is in veel Europese landen goedkoper. Voor Nederland kun je op www.travelcard.nl/stationlocator aanvinken dat je op je route alleen tankstations buiten de snelweg en stad wilt gebruiken (ook beschikbaar voor de iPhone). Voor Europa is de website van ADAC, het Duitse equivalent van de ANWB, bijzonder handig.

15.    Bespaar 10% door je rijstijl aan te passen 

Door bewuster te rijden, kun je tot 10 procent op brandstof besparen. Schakel eerder, rijd gelijkmatig en houd er rekening mee dat je met de airco aan extra benzine verbruikt.

16.    Halveer je benzinekosten met een kleinere (huur)auto 

Ga je met een huurauto op reis? Let op de kleintjes. Met een auto uit de miniklasse maak je volgens de Nibud maar half zoveel benzinekosten als met een middenklasser.

 

Hoofdafbeelding: Manon van der Zwaal[ad_2]

- Advertentie -