[ad_1]

balconing

© inspanje.nl

Allereerst valt op dat wordt gewaarschuwd voor een fenomeen waar met name Britse toeristen in Spanjeis zich schuldig aan maken: ‘Neem geen onnodige risico’s rond balkons, vooral als u onder invloed bent van drank of drugs. Uw reisverzekering dekt u mogelijk niet voor incidenten die plaatsvinden op een balkon of als u onder invloed van drank of drugs was toen het gebeurde. U dient zich bij aankomst vertrouwd te maken met de indeling van uw hotel- en accommodatieblok. Volg altijd het veiligheidsadvies van uw hotel en / of touroperator als u in een kamer met een balkon verblijft en kijk uit voor vrienden die mogelijk gevaar lopen.’ Zo waarschuwt het ministerie voor het fenomeen ‘balconing’ dat jaarlijks een aantal – met name Britse – slachtoffers eist.

- Advertentie -

Hier springen mensen, doorgaans onder invloed van drank en drugs, van balkons het zwembad in of proberen van balkon naar balkon te klimmen. Erbij wordt nog gewaarschuwd voor het feit dat de drankjes die in hotelbars worden geserveerd meestel veel sterker zijn dan die in het Verenigd Koninkrijk. Volgens een onderzoek van het universitaire ziekenhuis in Palma de Mallorca heeft bijna 61 procent van de slachtoffers die in dit ziekenhuis terechtkomen nadat ze aan ‘balconing’ deden de Britse nationaliteit. 

Weer- en voedselalarmen

Vaak nemen overheden in hun reisadvies de weeralarmen van andere landen mee in hun reisadvies. Britse reizigers worden nog steeds gewaarschuwd voor de gevolgen van de overstromingen van vorige week in Valencia en Murcia die nog steeds problemen veroorzaken door afgesloten wegen. Ook de listeriose-uitbraak van een paar weken geleden bleef niet onopgemerkt en reizigers wordt afgeraden vlees te eten van het merk La Mechá. Hierdoor werden ruim 200 mensen ziek, kregen zes vrouwen een miskraam en overleden drie personen. 

Wegpiraten

In eerste instantie lijkt het alsof het Britse ministerie waarschuwt voor chauffeurs die rare capriolen uithalen op de weg, maar het gaat ze meer om nep-politieagenten die zogenaamd in burger automobilisten – vooral buitenlanders – aanhouden en hen vragen om hun identificatie en hen vervolgens beroven van hun waardevolle spullen.

Op basis van dit reisadvies zou je het idee kunnen krijgen dat Spanje een gevaarlijk land is om te bezoeken, maar toch hoort het volgens gegevens van Eurostat nog tot de veiligste landen van Europa, en daarmee ter wereld op het gebied van de belangrijkste misdrijven zoals moorden, geweldsdelicten en berovingen. 

Reisadvies Spanje Nederlandse overheid

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de gevolgen van de overstromingen in Valencia en Murcia: ‘Het zuidoosten van Spanje is getroffen door noodweer. Het gaat om het gebied tussen Alzira (ten zuiden van Valencia) tot het zuiden van Murcia (Lorca). Wegen naar dorpen, elektriciteit en water zijn afgesloten. Wilt u naar dit deel van Spanje reizen? Informeer dan voor u vertrekt naar de laatste ontwikkelingen op uw bestemming.’ Het licht wat veiligheidsrisico’s betreft staat op groen. Dat wil zeggen dat reizigers moeten letten op zichzelf en hun eigendommen, net zoals men dat in Nederland doet. ‘De veiligheidsrisico’s in Spanje zijn vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent.’ [ad_2]

- Advertentie -