[ad_1]

CULEMBORG De banen zijn opgezegd en het huis is verkocht: op 10 januari vertrekken Allard en Aline met hun kinderen naar Windhoek in Namibië. Het gezin gaat met hond Barry een jaar lang met een landrover door de omliggende landen trekken.

door Eric Jansen

- Advertentie -

Bij hun eerste kennismaking met Zuid-Afrika in 2001 voelden Allard en Aline zich gelijk thuis in dit voor hen ‘magische land’. Diverse keren kwamen ze er al terug en rees het plan om er ooit te gaan wonen. Nu gaat het gezin er dus voor minstens een jaar lang heen. De reisbestemmingen liggen bewust niet vast: van Zuid-Afrika naar Namibië, Zambia, Tanzania, misschien ook Oeganda; waar hun GPS hen maar brengt. De enige beperking is dat ze slechts drie maanden in elk land mogen blijven. Uiteindelijk kan de reis er ook in resulteren dat ze een mooie plek vinden en daar blijven wonen; het ligt open.

REGELEN Het gezin is nu ongeveer een half jaar dagelijks bezig met de voorbereidingen van de reis. Naast het verzamelen van informatie via internet, ondervinden ze hoeveel administratieve regelingen de Nederlandse samenleving vraagt bij een dergelijke reis. Denk daarbij aan contact met de Belastingdienst, het regelen van de zorg- en reisverzekering en de goede vaccinaties krijgen. Maar Aline moest ook naar de Zimbabwaanse ambassade in Brussel voor het juiste document om met de landrover te mogen rijden in Afrika. Ontheffing van de Leerplicht was nodig voor Veera (9) en Siem (12). De ouders krijgen boeken mee van de school waar de kinderen nu nog op zitten en gaan hen tijdens de reis zelf les geven.

Waar Aline (werkzaam als ambtenaar) een planner en voorbereider is, is Allard (werkzaam in de wegenbouw) een oplossingsgerichte uitvoerder; een goede combinatie die wel nodig lijkt bij een dergelijke onderneming. Daarnaast zijn beiden optimistisch en hebben ze met hun kinderen veel zin in het komende avontuur.

ONDERWEG Eenmaal op reis met hun stoere grote landrover met al hun bezittingen, lonkt dat avontuur. Een grote uitklapbare tent zorgt ervoor dat het gezin op het autodak kan slapen. Bij gevaar kunnen de kinderen vanuit de tent in de auto klimmen. Een grote grill is de kookplaat, waarop ze hun eten zullen bereiden. Het vuur bij de grill blijft ‘s avonds aan om wilde dieren weg te houden. Naast het in de natuur zijn, bezoeken van steden en bezienswaardigheden, zal het gezin veel quality time met elkaar hebben: spelletjes doen, samen eten, maar ook dagelijks huiswerk doen. Via de satelliettelefoon en laptop zijn er contacten met Nederland mogelijk.

Allard:,,Ik hoop daar een minder belemmerd leven te ontdekken, minder regels zoals in Nederland.” Zijn droom is het starten van een eigen camping aldaar: van begin af aan zelf alles opbouwen, een bron slaan enzovoort. Aline voegt toe: ,,We zijn op zoek naar ruimte, vrijheid en willen onze eigen weg bewandelen.”

Aline zal regelmatig verslag van hun reis uitbrengen via Instagram: @5opreis.

[ad_2]

- Advertentie -