[ad_1]

De wereld staat op z’n kop door de coronacrisis. We moeten massaal thuiswerken, veel bedrijven zijn dicht en anderen hebben geen werk meer. Dat brengt een hoop onzekerheid met zich mee. Voor jou én je werkgever. Hij of zij zal daarom maatregelen treffen om het bedrijf boven water te houden. Maar wat mag je werkgever wel en niet tijdens deze crisis?

We vertellen alvast dat een werkgever verplicht is om je salaris door te betalen. Maar hoe zit dat met vakantiegeld en een reiskostenvergoeding? Mag een werkgever je verplichten om vakantiedagen op te nemen? Of om verlof in te trekken?

- Advertentie -

Verplicht vakantiedagen opnemen

De kans bestaat dat je werkgever je vraagt vakantiedagen op te nemen. Misschien is er gewoon niet zoveel te doen op werk of het bedrijf kan het niet aan als iedereen vakantie opneemt zodra we weer kunnen reizen.

Maar onthoud, dit is een vraag. Je werkgever kan jou niet opleggen wanneer jij vakantiedagen opneemt. En het bedrijf waarvoor je werkt kan je ook niet dwingen om je tijd voor tijd daarvoor in te zetten. Jij bepaalt wanneer je dat opneemt, lezen we op Intermediair.

Hoe zit dat met aangevraagd verlof?

De vakantie die je maanden geleden hebt gepland wordt vanwege corona geannuleerd door de reisverzekering. Eigenlijk wil je die vakantiedagen intrekken, om later in het jaar misschien wel op vakantie te kunnen. Anders zit je toch maar thuis. Maar mag dat wel?

Hiervoor zal je in gesprek moeten met je werkgever, schrijft het AD. In principe is het niet mogelijk om je vakantiedagen in te trekken, zeker als er grote bedrijfsbelangen in het gedrang zouden komen. Aan de andere kant hebben vakantiedagen een ‘herstelfunctie’; je moet ervan kunnen opladen. Als jij momenteel gestrest thuiszit, kun jij je mogelijk niet herstellen. Overleg goed en hopelijk hebben beide kanten begrip voor de situatie van de ander.

Vakantiegeld opschorten of later betalen

Veel sectoren, zoals de horeca, hebben het zwaar. Misschien wil je baas het vakantiegeld wel later betalen of zelfs helemaal opschorten, zodat hij of zij de vaste lasten kan betalen. Goed nieuws als je zelf het geld nodig hebt, want jouw werkgever mag dit alleen met toestemming doen.

Toch is er ook niemand bij gebaat als het bedrijf moet sluiten. Onthoud dat als je baas smeekt om het vakantiegeld later uit te betalen.

Reiskostenvergoeding stopzetten

Nu nog maar weinig mensen daadwerkelijk naar kantoor reizen door het cornovirus, zal je werkgever waarschijnlijk de reiskostenvergoeding stopzetten. Dat mag. Sterker nog, op fiscale gronden kan een werkgever zelfs verplicht zijn om de reiskostenvergoeding stop te zetten.

Heb jij een abonnement die gewoon doorloopt? Vaak kan je deze stopzetten. Lukt dat echt niet? Neem dan contact op met HR, zij kunnen je verder helpen.

Ontslag en salaris

Als jouw werkgever gebruik maakt van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) is het financieel gezien niet voordelig om jou te ontslaan. Dan bestaat alleen nog de kans dat je baas gaat reorganiseren. Vraag dan om advies bij een advocaat of het gratis Juridisch Loket.

Het kan overigens wel dat je contract niet verlengd wordt, mocht dat bijna aflopen. Zelfs als je mondeling al bevestiging hebt gehad dat het verlengd zou worden. In alle andere gevallen is je werkgever verplicht het salaris uit te betalen.

Hoe zit dat met proeftijd?

Het is balen als je nieuwe werkgever laat weten toch geen werk voor je te hebben, nog voordat je een kans hebt gekregen om jezelf te bewijzen. Maar helaas kan een bedrijf je om bedrijfseconomische omstandigheden ontslaan in je proeftijd, zelfs als je nog geen voet in het kantoor hebt gezet.

Vergoeding ergonomische thuiswerkplek

Je lichaam is je niet dankbaar voor al die gewerkte uren aan de eettafel. Na weken thuiswerken krijg je last van je nek en rug. Ook nu je vanuit huis werkt, is jouw werkgever verantwoordelijk voor een ergonomische werkplek.

Misschien stelt je werkgever voor om je bureaustoel van kantoor te komen ophalen, als je dit probleem aankaart. Of je krijgt gemaakte kosten voor een thuiskantoor terug (lees hier meer over de vergoeding die je kunt krijgen als je regelmatig thuiswerkt).

Maar ook hier geldt: als je werkgever in zwaar weer verkeert door corona, is het niet zo netjes om zo’n vergoeding te eisen. Gelukkig kom je met een stapel boeken en een kratje al een heel eind, lees hier meer tips om geen rug- en nekpijn meer te hebben aan het einde van je thuiswerkdag.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:

Dit mogen werkgevers tijdens de crisis: salaris, vakantiedagen en meer

[ad_2]

- Advertentie -