[ad_1]

De door een polio-achtig virus verlamde Geuko van Lang uit Winschoten is na een vakantie in de Duitse Harz gestrand in een ziekenhuis in Göttingen.

Na een gezinsvakantie van enkele dagen bleek Geuko een longontsteking te hebben. Hij moest met spoed naar een Duits ziekenhuis; eerst een klein streekziekenhuis waar ze Geuko niet konden helpen met zijn beademing, vervolgens naar een universitair ziekenhuis in Göttingen.

- Advertentie -

Daar is Geuko nu weer opgeknapt. Maar het lukte de familie niet om een ambulance te regelen om Geuko naar Nederland te krijgen. Het UMCG had ook nog eens geen plek om Geuko op te nemen.

Vakantie gekregen

,,Het was de eerste dagen een fantastische vakantie die we hebben gekregen van iemand die ons het gunde. Maar uiteindelijk zijn we enorm geschrokken doordat Geuko zo ziek werd’’, zegt Geuko’s vader Gert Jan vanuit Duitsland. ,,Vervolgens kwamen we weer in dezelfde bureaucratie terecht als eerder. We kwamen op een afdeling voor hartpatiënten terecht die eigenlijk niet geschikt is voor Geuko. Maar we konden ook niet naar een ander ziekenhuis.’’

Gert Jan week de afgelopen negen dagen weer niet van de zijde van Geuko. Net zoals hij ruim een jaar in andere Duitse ziekenhuizen bij Geuko bleef en deze zomer met hem in de Verenigde Staten, in de hoop op een genezende behandeling daar.

Campingstoeltje

,,De afgelopen dagen heb ik steeds op een campingstoeltje naast hem moeten zitten. Ik moest ook wel bij hem blijven omdat de alarmering niet deugde.’’ Er kan zomaar iets mis gaan met het beademingsapparaat van Geuko. ,,Ik heb mij woensdag voor het eerst in zeven dagen een soort van mogen douchen.’’

Donderdagmiddag kreeg Gert Jan eindelijk het verlossende bericht dat een ambulance van VZA International is geregeld om Geuko op te halen, op kosten van hun reisverzekering. Ze gaan vrijdag weer naar huis in Winschoten.

We volgden Geuko begin dit jaar in aanloop naar zijn avontuur in de Verenigde Staten, waar hij acht weken in een ziekenhuis werd behandeld.


Video: Liselotte Schüren

Geuko is thuis, kijk hier zijn belevenissen in Amerika terug

Lees verder[ad_2]

- Advertentie -