[ad_1]

Nu we door het coronavirus in Nederland en de rest van de wereld minder tot niet op reis gaan, is dit wellicht hét moment om eens naar je reisverzekering te kijken. Hoe leuk reizen namelijk ook is; op het moment dat je het niet doet, zul je ook geen gebruik hoeven te maken van een reisverzekering. Kijk daarom eens zorgvuldig naar de reisverzekering en andere verzekeringen die je allemaal hebt.

De kans is groot dat je dubbel verzekerd bent of zelfs oververzekerd bent; een groot deel van de Nederlanders is dat namelijk. Houd in je achterhoofd dat de verwachting is dat reizen vanaf de tweede helft van 2021 mogelijk weer zou kunnen met het uitkiezen van een reisverzekering voor 2021.

- Advertentie -

Dubbele verzekeringen in Nederland: hoe zit dat?

In Nederland is een aantal verzekeringen verplicht en heb je de keuze om extra verzekeringen af te nemen, zoals een reisverzekering of een extra verzekering voor de tandarts. Wat veel mensen die weten, is dat veel van deze verzekeringen elkaar overlappen wat betreft de dekking. Ieder jaar blijkt namelijk dat veel mensen in Nederland dubbel verzekerd of oververzekerd zijn. Dat is zonde, want daarmee geef je geld uit wat je net zo goed had kunnen sparen.

Duizenden Nederlanders zijn dus dubbel verzekerd; dit kan van alles zijn. Zo heeft een groot deel een dubbele zorgverzekering omdat ze een nieuwe hebben afgesloten en vergeten zijn om een oude op te zeggen. Ook zijn veel mensen onnodig hoog verzekerd voor hun auto; ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een allriskverzekering, terwijl zij grotendeels langer dan 5 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Dat betekent dus dat ze onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Ook binnen reisverzekeringen kun je flink dubbel of oververzekerd zijn.

Hoe kies je je reisverzekering uit?

Een reisverzekering wordt gerekend als een aanvullende verzekering. Dat betekent dat zo’n verzekering niet verplicht is. Ga je echter regelmatig op reis – of dat nou naar het buitenland is of wanneer je gewoon lekker in Nederland blijft – dan is een reisverzekering zeker aan te raden. Je kunt namelijk beroep doen op je reisverzekering wanneer er iets misgaat. Een reisverzekering verzekert je bijvoorbeeld onder andere voor:

  • Verlies, schade of diefstal van je eigendommen.
  • Medische kosten die de dekking van de zorgverzekering aanvullen.
  • Extra kosten in het geval van een ongeval.
  • Automobilistenhulp bij pech onderweg.
  • Begrafeniskosten voor in het buitenland.
  • Rechtsbijstand in het buitenland.
  • Annulering van de reis wanneer er een ongeval of ziekte in de familie is.

Per aanbieder verschilt het wat er precies gedekt wordt. Daarom is het aan te raden om altijd eerst te kijken naar verschillende soorten reisverzekeringen en deze met elkaar te vergelijken voor het passende pakket. Op die manier betaal je nooit te veel voor je reisverzekering en kun je zonder zorgen op reis.

Overlap van dekking reisverzekering en andere verzekeringen

Juist omdat de reisverzekering een aanvullende verzekering is, kan het alsnog voorkomen dat er sprake is van een dubbele dekking. De dekking van een reisverzekering kan bijvoorbeeld overlappen met een pechhulpverzekering.

Reisverzekering vs. aanvullende zorgverzekering buitenland

Veel reizigers weten niet dat bepaalde medische kosten binnen je reisverzekering worden vergoed. Daarom nemen ze vaak een aanvullende zorgverzekering voor het buitenland, helemaal wanneer ze voor een langere tijd ergens zijn. Controleer altijd goed welke kosten wel of niet worden verzekerd in je reisverzekering om dubbele dekking en kosten te voorkomen.

Reisverzekering vs. inboedelverzekering met buitenhuisdekking

Wil je voor een reisverzekering gaan omdat het diefstal of schade aan je bagage dekt? Check dan eerst of je niet al over een inboedelverzekering met buitenhuisdekking beschikt. Wanneer je bagage bijvoorbeeld wordt gestolen ben je namelijk ook al verzekerd met die inboedelverzekering. Daar hoef je dus niet een extra reisverzekering voor af te sluiten. Je kunt er ook voor kiezen om de inboedelverzekering te stoppen.

Reisverzekering vs. pechhulpverzekering

Besluit je om een reisverzekering af te nemen voor de eventuele autopech die je onderweg kunt krijgen tijdens een vakantie naar Spanje? In dat geval is een pechhulpverzekering vaak ook al voldoende. Bespaar op je reisverzekering door te kiezen voor een basisverzekering en pechhulp uit te sluiten als dat mogelijk is. Of annuleer de pechhulpverzekering juist zodat je alleen kosten hebt voor een alomvattende reisverzekering.

Reisverzekering vs. rechtsbijstandsverzekering

Nog zo’n onderdeel waar veel reizigers geen weet van hebben: met een reisverzekering heb je recht op rechtsbijstand in het buitenland. Dat zit namelijk in een groot deel van de reisverzekeringen. Check dus goed hoe dat zit met de verzekeringen die je hebt en of een reisverzekering dus niet al voldoende is. Daarmee kun je wederom flink wat kosten besparen.

Reisverzekering vs. ongevallenverzekering

Tot slot ben je met een reisverzekering verzekerd voor een groot deel van de ongevallen die in het buitenland plaatsvinden. Mocht je dus een extra ongevallenverzekering hebben dan kun je die stopzetten om gebruik te maken van dekking van de reisverzekering.

[ad_2]

- Advertentie -