[ad_1]

SOEST Jolijn Mulders staat, samen haar partner Bart Eigenhuis, op 22 september aan de start van de Grand2Grand Ultrarun. Ruim 273 kilometer hardlopen en klimmen met alle bagage op de rug, door onder meer de Grand Canyon en woestijnen. Het wordt een hele uitdaging.

Ton van Zoeren

- Advertentie -

Mulders kijkt er naar uit, want ze houdt van uitdagingen. Ze liep al eens de Transalpine Run. ,,Dat is net zoiets, maar nu moet je een rugzak met 11 kilo mee zuilen.” Het concept van de monstertocht van zeven dagen is dat de deelnemers alles zelf meenemen. De organisatie zorgt elke overnachting voor een tentenkamp. Het mobiele nachtverblijf is echter sober ingericht, want de atleten moeten zelf voor hun matras en slaapzak zorgen. Ook het voedsel voor zeven dagen zit in de rugtas. Een zaklamp, regenkleding, extra jas en genoeg water maken de verplichte uitrusting compleet.

KOOLHYDRATEN ,,Ze zijn daar streng op. Zo moet het voedsel per dag minimaal 2000 koolhydraten bevatten.” Ondanks dat de omstandigheden op die route, die soms nopen tot een laag tempo door veel klimwerk en rul zand, gaat de 38-jarige Smulders voor het hoogst mogelijke tempo. ,,Ik heb veel in de duinen getraind met een rugzak om daar aan te wennen, maar overal waar ik daar kan rennen, ren ik.”

KINDEREN De beslissing om mee te doen was niet makkelijk voor Jolijn, die met Bart een samengesteld gezin heeft met vier kinderen. ,,Dat was toch een dingetje. Daar had ik een beetje een dubbel gevoel bij. Er moest voor opvang gezorgd worden. Gelukkig komen mijn ouders in ons huis en dat is gaaf.” De kinderen zijn ook de reden dat het verblijf in Amerika zo kort mogelijk is. ,,We gaan puur voor de wedstrijd en plakken er geen vakantie aan vast, want ik vind het lang genoeg van huis.”

SOLOTOCHT Voor Jolijn wordt het een solotocht, want ze zal haar ervaren partner snel zien uitlopen. ,,Trainen met Bart gaat wel, maar samen wedstrijden lopen gaat niet. Ten eerste is hij veel sneller en is hij een motivator. Als hij ziet dat ik het moeilijk heb, gaat hij op me inpraten. Maar ik wil met rust gelaten worden. Ik zit dan in mijn eigen wereldje, en moet dan over dat punt heen. En het kan zomaar zijn dat het dan na een paar kilometer weer goed gaat.”

INDRUKWEKKEND De Grand2Grand Ultra voert de deelnemers van de Grand Canyon naar de top van de Grand Staircase. Een indrukwekkend landschap zal het decor worden voor Jolijn. Echt gevaarlijk is het niet volgens haar, maar wel zwaar. ,,Een medische verklaring is verplicht. Het enige gevaarlijke kan zijn dat je te weinig drinkt. We hebben een emergency pakket bij ons voor noodgevallen, zoals verdwalen.”

REISVERZEKERING ,,Je moet een speciale reisverzekering afsluiten met een dekking voor extreme sporten. Er komt heel wat bij kijken. Je bent er het hele jaar mee bezig. Grappig is wel dat je tijdens die run een paar schoenen verslijt. Maar je denkt toch niet dat ik die weg gooi?”

FASCINATIE Jolijn is een gefascineerd hardloopster en legt zo elke week een kilometer of 70 af. ,,Het is een soort ontspanning voor me. Vooral op de lange afstanden kom je in een cadans en alles wordt leeg. Je bent één met de natuur. Ik geniet daar intens van en kom helemaal tot rust. De start vind ik altijd lastig, maar op een gegeven ogenblik kan ik uren en uren doorgaan.”

Ze is een doener en houdt ervan haar grenzen te verleggen. ,,Dat ik de Grand2Grand Ultra ga lopen is ook zo’n grote stap naar meer. Dus het voltooien van die run is voor mij een overwinning op mezelf.”

[ad_2]

- Advertentie -