[ad_1]

Bij nieuwwaarde moet een reisverzekering uitgaan van het bedrag dat is betaald voor het nieuwe, vervangend artikel. Een lagere prijs van het oude, beschadigde artikel is niet relevant.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid over een bril die tijdens de wintersport gebroken is. Volgens de voorwaarden vergoedt de reisverzekering de nieuwwaarde voor spullen die nog geen twaalf maanden oud zijn. Voor oudere spullen geldt de dagwaarde. Voor de kapotte bril, die drie jaar oud is, had de verzekerde 150 euro betaald, inclusief 161 euro korting. De nieuwe bril, zonder korting kost bijna 400 euro. Van de reisverzekering krijgt de man 60 euro vergoed. De verzekeraar is uitgegaan van 150 euro minus 20 procent afschrijving per jaar.

- Advertentie -

Vergelijkbare kwaliteit

De verzekerde is het daar niet mee eens. Hij wil dat de verzekeraar rekent met de nieuwwaarde van 397,50 euro. De Geschillencommissie geeft de verzekerde gelijk. Voor de nieuwwaarde kun je niet uitgaan van een bedrag uit 2015. De nieuwe bril heeft bijna 400 euro gekost en dat bedrag was blijkbaar nodig voor een bril van vergelijkbare kwaliteit. De verzekeraar moet daarom dat hogere bedrag als uitgangspunt nemen voor de schade en de dagwaarde daarvan vergoeden.

Bron(nen): Kifid

[ad_2]

- Advertentie -