[ad_1]

1. Ben ik op reis medisch verzekerd via mijn mutualiteit?

Zowat 9 miljoen Belgen kunnen gratis gebruik maken van de bijstandscentrale Mutas. Dat is een dienst van de christelijke, socialistische, liberale en neutrale ziekenfondsen en van Railcare, het ziekenfonds van de NMBS. Het Onafhankelijk Ziekenfonds werkt niet met Mutas, maar met Mediphone Assist, een andere alarmcentrale.

- Advertentie -

Die diensten zijn 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar.

2. Voor welke voorvallen kan ik daar terecht?

“Bij Mutas kan je terecht bij medische problemen die dringend en onvoorzien zijn”, legt Lies Durnez van Mutas uit. “Wij komen tussen in de medische kosten van de verzorging ter plaatse. Indien nodig zorgen wij ook voor de repatriëring van de patiënt en maximaal 1 reisgenoot.”

Zorg dat u de Europese verzekeringskaart altijd bij u hebt als u op reis gaat

Als u als patiënt om medische redenen langer in het buitenland moet blijven, is er ook een budget voorzien om tegemoet te komen in de extra verblijfkosten van 1 reisgenoot. 

3. Hoe werkt dat dan in de praktijk?

Eerst zoekt u ter plaatse de dringende medische hulp die u nodig heeft. U moet nadien gewoon binnen de 48 uur Mutas en – als u die heeft – uw reisverzekeraar opbellen.

De contactgegevens vindt u op uw blauwe Europese ziekteverzekeringskaart.  Zorg dat u die altijd bij u hebt als u op reis gaat. Let op de vervaldatum voor u vertrekt.

(Lees verder onder de foto)

De Europese ziekteverzekeringskaart.

Bij hospitalisatie in een openbaar ziekenhuis moet u in principe niets betalen na vertoon van die kaart. In privéklinieken en bij huisartsen betaalt u meestal eerst zelf en krijgt u uw geld later terug van Mutas of uw reisverzekering. 

4. En ben ik dan overal gedekt?

Dat hangt van uw ziekenfonds af. Sommige mutualiteiten bieden een wereldwijde bijstand aan, bij andere geldt die bijstand alleen in Europa en het Middellandse zeegebied. Vraag dat dus op voorhand goed na.

5. Heeft het dan nog zin om daarbovenop een reisverzekering te nemen?

Zo’n reis(bijstands)verzekering vult soms wel enkele leemtes van de bijstand van de mutualiteit in, dus het kan wel degelijk nuttig zijn. “Je auto is bijvoorbeeld niet verzekerd bij Mutas, ook niet verloren bagage of een terugroeping bij een overlijden”, legt Lies Durnez uit.

Je auto is bijvoorbeeld niet verzekerd bij Mutas, ook niet verloren bagage of een terugroeping bij een overlijden

Lies Durnez, Mutas

Onder meer als je met de wagen op reis gaat, kan een bijkomende verzekering dus wenselijk zijn.

6. En als ik beide verzekeringen heb, wie bel ik dan eerst?

Wie u eerst belt, maakt niet veel uit, maar u moet zoals gezegd beide centrales opbellen binnen de 48 uur.

“De bijstandscentrale die je eerst belt, zal ook het dossier behartigen”, zegt Durnez. “De andere houdt het dossier in standby en springt bij waar nodig en mogelijk. De budgetten zijn namelijk vaak aanvullend en cumuleerbaar.”

Herbeluister hier ook het gesprek met Lies Durnez in “De inspecteur” op Radio 2:

[ad_2]

- Advertentie -