[ad_1]

Een wintersportvakantie is net even anders dan een vakantie naar de zon. Zeker als het de eerste keer is. Er is zoveel keus en je moet aan veel dingen denken. Wij snappen dan ook als je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom in dit artikel: tips voor je eerste wintersportvakantie

1. Kies een geschikt skigebied

Als beginnende skiër is het niet de moeite waard om naar de grote skigebieden te gaan. Dat komt omdat je als beginnende skiër toch niet gebruik kunt maken van het hele skigebied. Je kunt daarom het beste kiezen voor een kleinschalig skigebied waar voldoende blauwe pistes zijn. Daarnaast moet je overwegen of je alleen wilt skiën of snowboarden, of dat je ook andere activiteiten wilt ondernemen zoals rodelen, sneeuwschoenwandelen of schaatsen.

- Advertentie -

Ga je met kinderen op wintersport dan is het goed om te kiezen voor een familieskigebied. Deze beschikken over een kinderland, waar de kinderen op veilig afgeschermd terrein spelenderwijs de eerste bochtjes kunnen leren. Bekijk hier de top 10 meest kindvriendelijke skigebieden.

 

2. Speciale skipas voor de oefenweide

Om tijdens de wintersportvakantie gebruik te mogen maken van de liften in het skigebied, heb je een skipas nodig. Het vervelende is alleen dat deze over het algemeen erg duur is. Als beginnende skiër ben je dan meestal wel in je voordeel. Vaak zijn er goedkopere kaartjes voor het oefenweitje beschikbaar. Hier kun je zeker de eerste dag terecht en zo bespaar je toch nog een leuk bedrag.

3. Ga op skiles

Skiles heb je in verschillende soorten en maten. Het verschil zit hem in privé- of groepsles. Het voordeel van privéles is dat de skileraar alle tijd en aandacht voor jou heeft. Het nadeel hiervan is wel dat een privéleraar erg duur is. Het alternatief is om voor groepslessen te kiezen. Hierin worden wintersporters ingedeeld naar skiniveau, waardoor je als beginnende skiër bij allemaal andere beginners in de groep komt. Vervolgens ski je veelal in een rijtje achter de skileraar aan en leer je doormiddel van instructies, tips en oefeningen skiën.

Wat onverstandig is, is om op les te gaan bij je reisgenoten. Zij hebben niet geleerd hoe zij jou les moeten geven. Zo kunnen ze jou dingen verkeerd aanleren en zou het zomaar kunnen dat ze een te moeilijke piste kiezen. Doe dit dus nooit!

Tip: Je kunt in Nederland ook alvast een les boeken in een van de skihallen

Piste indoor skihal

4. Kies de juiste kleding

Bij het kiezen van skikleding is het vooral handig om in laagjes te werken. Dit is vaak warmer en je kunt iets uittrekken als het te warm blijkt te zijn. Een goede basis is thermo ondergoed. Dit is lekker warm en hierover kun je gemakkelijk je skitrui en skibroek aantrekken. Verder is het goed om naar de waterdichtheid van de skibroek en ski-jas te kijken. Het kan anders zomaar gebeuren dat op een slechte dag je broek of jas nat wordt en dat wil je natuurlijk niet. Verder zijn er speciale sokken die extra steun bieden tijdens het skiën en ook nog eens lekker warm zijn.

Dit heb je allemaal nodig:

 • Ski-jas
 • Skibroek
 • Thermo ondergoed
 • Skipully’s
 • Skitruien
 • Skisokken
 • Handschoenen

5. Lenen of huren

Voor een wintersportvakantie heb je een hoop spullen nodig. Dit loopt echter al snel in de papieren. Gezien je voor de eerste keer op wintersport gaat en je misschien nog niet zeker weet of je dit vaker gaat doen, kun je proberen wat spullen van familie, vrienden ect. te lenen. Op deze manier bespaar je een hoop geld en kun je eventueel later (in de uitverkoop) eigen materiaal aanschaffen. Een andere optie is materiaal huren. Op wintersport, maar ook in Nederland, zijn genoeg verhuurbedrijven aanwezig

Dit heb je allemaal nodig:

 • Ski’s / Snowboard
 • Skistokken
 • Skischoenen / Snowboardschoenen
 • Helm
 • Goggles
 • Zonnebril

Ski's in rek

6. Ga fit op wintersport

Tijdens de wintersport ben je eigenlijk de hele dag door aan het sporten. Je gebruikt hierbij een hoop verschillende spieren en daar krijg je gegarandeerd spierpijn van. Hier zit je tijdens de vakantie natuurlijk niet op te wachten. Om dit (grotendeels) te voorkomen, kun je voordat je op wintersport gaat thuis alvast wat oefeningen doen. Wij hebben een aantal eenvoudige oefeningen voor je op een rijtje gezet. Die kun je hier bekijken.

Lees ook: zo word je fit voor de après-ski

7. Sluit een reisverzekering af

Waar je voordat je op wintersport gaat goed op moet letten, is dat je een reisverzekering met wintersportdekking afsluit. Dit zit namelijk niet standaard bij je reisverzekering. Zonder deze wintersportdekking ben je bijvoorbeeld niet verzekerd als je betrokken raakt bij een ongeluk op de piste. Daarnaast kun je ook bij diefstal of beschadigd materiaal aanspraak doen op de wintersportdekking van je reisverzekering.[ad_2]

- Advertentie -