[ad_1]

Tijdens een vakantie in Duitsland ging Geuko van Lang, de inmiddels landelijk bekende jongen uit Winschoten met zijn zeldzame polio-achtige ziekte AFM, plotseling achteruit.

Wachten op ambulance

‘We hadden als gezin een vakantie aangeboden gekregen van een heel lieve vrouw die zich het lot van Geuko had aangetrokken’, vertelt zijn vader.

- Advertentie -

‘Het was hartstikke leuk en gezellig. Tot de op een na laatste dag. Het zuurstofgehalte in het bloed van Geuko ging plotseling gevaarlijk achteruit. Het duurde vervolgens erg lang voordat een ambulance op ons vakantieadres arriveerde.’

Ze hadden in dat ziekenhuis niet eens beademing

Gert Jan van Lang – vader Geuko

Longontsteking

Uiteindelijk belandde het gezin in een klein en oud ziekenhuis waar ze niet de middelen hadden om Geuko met zijn zeldzame ziekte te helpen. ‘Ze hadden daar niet eens beademing. We waren blij dat we naar een ander ziekenhuis konden’.

Dat stond in Göttingen, waar Geuko vrijdag op de intensive Care voor jonge hartpatiënten belandde. ‘Ook daar hebben ze niet de speciale apparatuur om Geuko te helpen’, vertelt vader Gert Jan. Wel komen ze er achter dat Geuko een longontsteking heeft.

Geen plaats

Van Lang wil daarom terug naar Nederland en het liefst naar Groningen, naar het UMCG, waar ze Geuko en zijn zeldzame aandoening kennen. Maar daar bleek niet meteen een bed beschikbaar. ‘Toen hebben we Hamburg benaderd. Daar kennen ze Geuko ook, maar daar hadden ze de komende weken evenmin ruimte. In Nijmegen kregen we ook nul op het rekest.’

Intussen ontstond een heel getouwtrek over de terugkeer naar Nederland en de kosten ervan. Van Lang wordt heen en weer geslingerd tussen verzekeraar SOS International, de reisverzekering en de medische wereld.

Niet of nauwelijks slapen

De vader van Geuko weet het zo langzamerhand niet meer en hij kan ook haast niet meer. ‘Ik zit nu al sinds vrijdag naast Geuko op een Duitse campingstoel. Ik ben bang dat het misgaat, omdat hij zelf de noodknop niet kan indrukken. Ik heb niet of nauwelijks geslapen’, verzucht Van Lang.

Het wachten is nu op hulp uit het UMCG of een ander Nederlands ziekenhuis waar ze met de zeldzame ziekte van Geuko kunnen dealen. Wat zijn vader betreft het liefst vandaag nog.

Lees ook:

– Geuko vanavond weer te zien in ‘Je geld of mijn leven’
– Geuko terug uit Amerika: ‘We willen nu gewoon lekker naar huis’[ad_2]

- Advertentie -