[ad_1]


De meeste mensen met lage inkomens zijn volgend jaar meer kwijt aan hun zorgverzekering. Het gaat om een flink deel van de ruim 700.000 Nederlanders met een minimuminkomen die via hun gemeente een zorgverzekering hebben afgesloten. Dat meldt de NOS op gezag van de vergelijkingssite Zorgkiezer.

- Advertentie -

Uit het onderzoek van Zorgkiezer blijkt dat deze gemeentepolis in veel gemeenten in 2020 een stuk duurder wordt. “Dat komt doordat de zorgverzekeraar de collectiviteitskorting volgend jaar verlaagt of geheel schrapt”, zegt Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.

Ook verscheidene gemeenten, die een deel van de premie of het eigen risico betalen, beknibbelen volgens Ruys volgend jaar op hun bijdrage. In Leiden, waar de gemeente een miljoen bezuinigt op de zorgpolis voor minima, stijgen de kosten met ongeveer 180 euro per persoon. Ook in plaatsen als Etten-Leur en Dordrecht moeten minima volgend jaar fors meer betalen.

Niet in alle gemeenten gaan de minima erop achteruit. Zo zijn mensen met een laag inkomen in Utrecht in 2020 juist een paar tientjes goedkoper uit. In de meeste plaatsen stijgen de kosten voor de gemeentepolis wel.

cc-foto: eliola

[ad_2]

- Advertentie -