1. Maak een inschatting van de uitvaartkosten

Voordat u een uitvaartverzekering gaat afsluiten, is het verstandig om een goed beeld te krijgen van de kosten die komen kijken bij uw uitvaart. Daarmee voorkomt u dat u zichzelf onnodig goed verzekerd of juist onderverzekerd.

Zet op papier welke wensen en eisen u heeft, bijvoorbeeld ten aanzien van het soort uitvaart (begrafenis of crematie), opbaring, de rouwstoet, de afscheidsplechtigheid, de kist, catering, en meer.

De keuzes die u maakt hebben invloed op de kosten.

- Advertentie -

2. Kies voor een waardevaste dekking

De grootste fout die mensen maken bij het kiezen van een uitvaartverzekering is om de dekking niet te indexeren. Dat betekent dat de verzekering niet waardevast is en dus niet meestijgt met de inflatie en de daadwerkelijke kosten van een uitvaart.

Een crematie of begrafenis kost nu rond de 7.000 tot 9.000 euro. U kunt zich voorstellen dat dit bedrag over 30 of 40 jaar (of wanneer u komt te overlijden) veel hoger is. Het is daarom verstandig om de uitkering van de uitvaartverzekering te laten meebewegen met de prijsstijging van de uitvaart. Dat betekent wel dat u ieder jaar iets meer premie gaat betalen.

3. Kies voor een verzekering met keuzevrijheid

Sommige uitvaartverzekeringen zijn voordeliger in premie, maar bieden weinig tot geen keuzevrijheid. Dat kan vervelend zijn voor uw nabestaanden, zeker als zij uw uitvaart op een bepaalde manier willen vormgeven maar dit niet is verzekerd.

De naturaverzekering biedt de minste keuzevrijheid. Bij dit type polis is vooraf bepaald welke producten en diensten zijn gedekt, bijvoorbeeld:

  • Opbaring
  • Rouwstoet
  • Een standaard grafkist
  • Een standaard hoeveelheid bloemen van een bepaalde bloemist
  • Een afscheidsplechtigheid via crematoria van uitvaartondernemer X
  • Koffie of thee na de uitvaart

Als uw nabestaanden willen afwijken van dit pakket, bijvoorbeeld als ze een muzikant willen inhuren voor de ceremonie, dan moeten zij dit zelf bekostigen. Dat is wellicht niet wenselijk.

Sluit dus alleen een naturaverzekering af als u zeker weet dat u niet wilt afwijken van het vooraf bepaalde pakket .

Verzekering in geld

Een optie om alles flexibel te houden is om altijd een bepaald gedeelte ‘in geld’ te verzekeren zodat uw nabestaanden altijd iets extra’ kunnen regelen voor bij of na uw uitvaart.

Een kapitaalverzekering biedt de meeste keuzevrijheid:

  • U kiest vooraf zelf welk bedrag u wilt verzekeren
  • Na uw overlijden krijgt de aangewezen begunstigde een geldbedrag op zijn/haar rekening gestort.
  • De nabestaanden kunnen zelf een uitvaartondernemer inschakelen en de uitvaart regelen op de manier die u had gewenst of zij bij u vinden passen.
  • Geld wat overblijft kunnen zij naar eigen wens invullen, bijvoorbeeld voor rouwbegeleiding, bloemen op uw grafmonument of een diner met de familie.

Aanbieders

Nu je bovenstaande tips hebt doorlopen is het tijd om de uitvaartverzekeringen te vergelijken en af te sluiten. Kijk bijvoorbeeld eens bij Dela of Monuta, dit zijn de grootste verzekeraars in Nederland.

- Advertentie -