Uitvaart

Naast begraven en cremeren komt er een wettelijk toegestane derde optie bij: resomeren ( alkalische hydrolyse in vaktermen). Het oplossen van je lichaam in een chemische vloeistof.

Je lost mensen daarbij als het ware op tot water. Veel mensen spreekt dit meer aan dan cremeren of begraven. Vloeistof is aantrekkelijk; je wordt ook in vloeistof – in de baarmoeder – geboren. Resomeren is ook natuurlijker, schoner, er duurzamer.

De Gezondheidsraad bracht dit voorjaar een positief advies uit over resomeren. Volgens de raad is het een ‘veilige, waardige en duurzame’ techniek. Na een paar uur in een metalen vat met heet water en kaliumhydroxide blijven van het lichaam alleen vloeistof en botten over. De botten worden vermalen tot een poeder, het water eindigt als afval- of bemestingswater.

- Advertentie -

De uitvaartbedrijven Monuta, Dela en Yarden vinden het positief dat de nieuwe techniek in Nederland wordt toegestaan. Vooralsnog is resomeren echter nog erg onbekend onder de Nederlandse bevolking, en is het in de meeste uitvaartcentra nog niet mogelijk.

- Advertentie -