Het einde van 2021 is in zicht. De eerste premies voor de zorgverzekering 2022 zijn al bekend gemaakt. Hoog tijd om je te verdiepen in de verplichte zorgverzekering voor 2022!

DSW Zorgpremie €127,75 per maand in 2022

Traditiegetrouw maakte DSW als eerste de nieuwe zorgpremie voor volgend jaar bekend. De maandpremie voor een zorgverzekering komt bij deze zorgverzekeraar uit op 127,75 euro. Dat is 3,25 euro meer dan dit jaar. De premies van andere zorgverzekeraars zijn uiterlijk 12 november bekend. We verwachten dat ook deze zullen stijgen.

Waarom stijgen de zorgpremies?

Veel mensen denken dat de premies volgend jaar stijgen door alle extra corona-zorg. Het klopt inderdaad dat er veel extra (en dikwijls langdurige) IC-zorg nodig is voor covid-patiënten, maar dat verklaart slechts een deel van het verhaal. De belangrijkste oorzaken van de stijgende zorgkosten zijn:

- Advertentie -

loon- en prijsstijgingen

het gebruik van dure specialistische geneesmiddelen en

de vergrijzing in het algemeen

Zegt deze eerste premiebekendmaking iets over de andere premies?

Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer: “Er wordt vaak gezegd dat de eerste premiebekendmaking een goede indicatie is voor wat de rest gaat doen. Maar over het algemeen zegt het maar weinig tot niets over de uiteindelijke premies die de verschillende zorgverzekeraars presenteren.

De hoogte van de zorgpremie 2022 wordt door veel variabelen bepaald. Zoals de financiële reserve van een zorgverzekeraar. Is deze reserve groot genoeg? Dan kan een verzekeraar besluiten om een deel daarvan in te zetten en de premiestijging op die manier een paar euro lager te houden.”

Het is nu tijd om te vergelijken

Je zorgverzekering verandert elk jaar. Ook als je blijft zitten waar je zit. Niet alleen de premies wijzigen, ook de verzekeringsvoorwaarden. Daarnaast maken zorgverzekeraars elk jaar opnieuw afspraken met zorgverleners en ziekenhuizen.

Het is daarom verstandig om elk jaar vijf minuutjes de tijd te nemen voor een nieuwe vergelijking. Zodat je écht zeker weet dat je in 2022 nog goed zit. Of misschien beter kan overstappen. Naar een voordeligere verzekeraar, of naar een verzekeraar die wél een contract heeft met jouw ziekenhuis of zorgverlener. Dat kan je flink wat premie besparen.

- Advertentie -