[ad_1]

Het aantal brandschades dat wordt geclaimd op de inboedel- en opstalverzekering is in 2018 fors afgenomen. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek registreerde er in totaal 80.582, tegenover ruin 90.000 in 2017 en ruim 105.000 in 2016. Volgens directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding is de daling gerealiseerd door de voorlichting die verzekeraars de afgelopen jaren hebben gegeven.

In samenwerking met de brandweer en de Stichting Salvage stelt het Verbond de Risicomonitor Woningbranden op. Ondanks de daling van het aantal branden maken de drie partijen zich wel zorgen door de toename van het aantal branden die ontstaan door oververhitte batterijen en accu’s. In exact 100 gevallen moest Salvage inrukken vanwege een batterijbrand, in 2017 was nog 72 keer.

- Advertentie -

Losse opladers

Het gaat volgens de brandweer vooral om de lithium-ionbatterijen die naar verhouding veel meer energie bevatten dan een gewone penlitebatterij. De meeste branden ontstaan bij losse accu’s en opladers (40). Elektrische fietsen waren goed voor 16 woningbranden. Een opladend mobieltje had 14 branden met Salvage-hulp tot gevolg.

Miljoenenbranden

Of de dalingen van het aantal branden zich voortzet in 2019 is nog de vraag. Het aantal miljoenenbranden was in het eerste halfjaar van 2019 in ieder geval flink hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De volledige Risicomonitor Woningbranden is hier te lezen.  

[ad_2]

- Advertentie -