[ad_1]

De tijden dat je nog 3% rente op je spaarrekening kreeg liggen inmiddels ver achter ons. Om de paar maanden is er wel een bank die haar spaarrente nóg verder verlaagt. Op een normale spaarrekening krijg je bij de grote banken nog maar 0,03%. De grote vraag is dan ook; krijgen we binnenkort negatieve spaarrentes? In dat geval zou je juist geld aan de bank moeten betalen, in plaats van dat je krijgt.

Negatieve rente steeds realistischer

Het is goed om te benadrukken dat er nog geen concrete plannen zijn. Maar, zoals onze collega Guido ook in een interview op Radio 5 zegt, het is wel een scenario dat steeds realistischer wordt. Betalen voor je spaargeld zijn we niet gewend en klinkt ook best vreemd. De reden dat een negatieve rente dan toch op de loer ligt? Banken ‘stallen’ hun geld bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft juist liever dat mensen hun geld uitgeven, zodat de economie harder groeit. Daarom hanteert de ECB een negatieve rente. En die wordt steeds meer doorberekend aan mensen met een spaarrekening.

- Advertentie -

Alternatieven

Ook als de rente op het huidige niveau blijft, is het voor veel mensen niet interessant om te sparen. Het levert immers nauwelijks iets op. Toch is het niet verstandig om je spaargeld van de bank te halen en thuis te bewaren. De grootste risico’s zijn dat het gestolen kan worden, en dat je na een brand al je geld kwijt bent. Contant geld is namelijk bijna nooit verzekerd op je inboedelverzekering, of tot een relatief laag bedrag. Maar wat kun je dan wel doen als je een alternatief zoekt voor je huidige spaarrekening?

  • Check de rente eens bij een kleinere of buitenlandse bank. Kies in dat laatste geval voor een Europese bank die onder een garantiestelsel valt.
  • Kun je je spaargeld voor een langere periode missen? Met een deposito kan je rente oplopen tot 1,75%.
  • Je hypotheek aflossen.
  • Je huis duurzamer maken.
  • Beleggen kan een optie zijn met geld dat je voor langere tijd ‘over’ hebt. Hou er rekening mee dat je beleggingen ook juist minder waard kunnen worden.

Leuker kunnen we het wel maken …

Vanaf 2022 hoef je misschien geen belasting meer te betalen over de eerste 440 duizend euro aan spaargeld. Voor fiscaal partners is dit het dubbele bedrag. Dit staat in een voorstel dat Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Nu ligt die grens nog op ruim 30 duizend euro per persoon.

Lees meer over: sparen

[ad_2]

- Advertentie -