[ad_1]

REGIO – Er is in de eerste zeven maanden van 2019 al 1548 keer ingebroken in Gelderland, waarvan 70 keer in gemeente Rheden. Dit is een toename van 5,2% vergeleken met dezelfde periode in 2018.

Deze conclusie trekt het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), dat op basis van de meest recente Nationale Politiecijfers onderzoek deed naar Gelderse inbraken.

- Advertentie -

Inbrekers weten Gelderland vaak te vinden

In de periode januari tot en met juli dit jaar zijn er in Gelderland al 2193 inbraak-incidenten geweest. 1548 van deze incidenten (70,6%) hadden een positieve afloop voor de inbrekers waarbij het hen lukte om daadwerkelijk binnen te dringen. De overige 29,4% van de incidenten liep met een sisser af: 645 keer bleef het dit jaar slechts bij een inbraakpoging.

In absolute aantallen hebben de meeste vonden de meeste incidenten plaats in Arnhem. Er waren dit jaar al 266 incidenten, wat neerkomt op 12,1% van het totale aantal incidenten in Gelderland.

Kans op inbraak grootst in Renkum

In Gelderland zijn het de inwoners van Renkum die de grootste kans hebben op een inbraak incident. De kans dat er bij een Renkumer wordt ingebroken is namelijk 105,2% hoger dan provinciaal gemiddeld. Dit blijkt wanneer het totale aantal inbraak-incidenten wordt afgewogen tegen het aantal inwoners. Een verhoogde kans op een incident ook te zien in de gemeenten Arnhem (+57,8%), Rheden (+51,6%) en Culemborg (+48,9%).

Minste risico in Doesburg

Het zijn daarentegen de inwoners van Doesburg die het minste risico lopen. Per 1000 inwoners wordt hier namelijk slechts 0,2 keer melding gedaan van een inbraak incident. 1 melding per 5000 inwoners dus; de kans dat er een inbreker op bezoek komt, is hiermee 83% lager dan provinciaal gemiddeld.

Arnhem: grootste toename inbraak-incidenten

De grootste toename in het absolute aantal inbraak-incidenten is te vinden in Arnhem. Vergeleken met dezelfde periode in 2018, werden hier dit jaar 49 meer meldingen gedaan van inbraak. Het aantal liep op van 217 naar 266.

De grootste relatieve toename in het aantal inbraakincidenten is te zien in de gemeente Hattem. Vorig jaar vonden hier in de eerste zeven maanden van het jaar drie incidenten plaats. Dit aantal is in 2019 opgelopen naar 16: een toename van 433,3%.

Het volledige onderzoek, inclusief alle gemeentelijke data, is te vinden via: https://www.inboedelverzekering.com/onderzoek-inbraken-gelderland/.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.[ad_2]

- Advertentie -