[ad_1]

Er zijn zo van die verzekeringen die (in Nederland) niet op de lijst staan met verplichte verzekeringen, maar toch eigenlijk van groot belang kunnen zijn. De zogenaamde inboedelverzekering is daar één van. Dit type van verzekering mag dan niet wettelijk verplicht zijn, het merendeel van de mensen kiest er toch voor om ze af te sluiten. Dat is beslist een goede keuze. De kans is namelijk groot dat u door de jaren heen een behoorlijke inboedel heeft verzameld. De waarde van deze inboedel kan dan ook al snel behoorlijk hoog oplopen. Is dat het geval? Dan wilt u absoluut voorkomen dat u bij schade of diefstal zomaar die volledige waarde in rook ziet opgaan. Het afsluiten van een inboedelverzekering kan in dat geval de perfecte oplossing betekenen. U komt er op deze pagina alvast alles over te weten. 

Wat is een inboedelverzekering precies? 

In principe wijst een inboedelverzekering zichzelf wel grotendeels uit. Toch kan er in de praktijk worden vastgesteld dat mensen nog wel eens durven te twijfelen over wat een inboedelverzekering nu precies is. Eenvoudig gezegd dekt deze verzekering alle spullen in, in uw huis die voor bijvoorbeeld een bepaalde verhuis opgepakt en meeverhuisd kunnen worden. Daarmee wordt er aldus een onderscheid gemaakt ten opzichte van de spullen of onderdelen van de woning die zijn vastgemaakt aan het huis en er aldus deel van uitmaken. Voor deze zaken biedt een inboedelverzekering geen financiële tussenkomst. Wilt u dat ook deze mogelijke kosten worden vergoed? In dat geval zult u verplicht zijn om daarvoor te kijken in de richting van een zogenaamde opstalverzekering. 

Let op de uitzonderingen voor uw inboedelverzekering!

Dat er soms verwarring ontstaat bij het afsluiten van een inboedel- en / of opstalverzekering hoeft eigenlijk niet echt te verbazen. Soms is het ook gewoon verwarrend. Wat bijvoorbeeld te denken van de situatie waarin u ervoor heeft gekozen om gebruik te maken van kliklaminaat voor uw vloer? Deze kan in principe perfect mee worden verhuisd waardoor ze onder de inboedelverzekering valt. Heeft u ervoor gekozen om de vloer vast te lijmen of te spijkeren? In dat geval wordt het een ander verhaal. Dan is de vloer immers niet meer mee te nemen waardoor schade moet worden ingedekt door de opstalverzekering. 

Verschillende soorten inboedelverzekeringen 

Op de markt wordt er niet alleen maar een onderscheid gemaakt tussen de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Het is namelijk zo dat ook inboedelverzekeringen in verschillende varianten zijn af te sluiten. De meeste verzekeraars maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen: 

  1. De extra uitgebreide inboedelverzekering; 
  2. De allrisk inboedelverzekering; 

In principe is de extra uitgebreide inboedelverzekering de standaard inboedelverzekering die kan worden afgesloten. De extra uitgebreide dekking voorziet dan ook een dekking van de kosten bij niet alleen water- en brandschade, maar ook bij inbraak evenals diefstal. De reden waarom de meeste mensen er ondanks de aanzienlijk hogere kostprijs toch voor kiezen om de allrisk inboedelverzekering af te sluiten? Omdat deze ook dekking biedt voor schade die is veroorzaakt door de fout van de woningeigenaars. Voor welke van beide opties u uiteindelijk zult kiezen is uiteraard grotendeels afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.