[ad_1]

De Finse verzekeraar LähiTapiola gaat actief klanten ondersteunen om thuis waterschades te voorkomen. Tussen nu en 2026 wil de verzekeraar in meer dan 100.000 huishoudens slimme apparatuur installeren die kleine lekkages of grote leidingbreuken meteen detecteert en het water direct afsluit. LähiTapiola verwacht zo de last van waterschades met 50 procent te reduceren.

Het slimme waterregelingssysteem werd ontwikkeld door kranenfabrikant Grohe. De meter wordt geplaatst bij de hoofdaansluiting en geeft de gebruiker per app het actuele waterverbruik door. De preventieve functie sluit de toevoer bij leidingbreuken en detecteert kleine lekkages die anders mogelijk onopgemerkt zouden blijven. Omdat het systeem de watertemperatuur monitort, kan ook schade door bevriezing worden voorkomen.

- Advertentie -

Oude leidingen

Volgens de Scandinavische verzekeraar doen jaarlijks 40.000 Finse huishoudens melding van waterschade. De totale schadelast bedraagt 190 miljoen euro. Door veroudering van huizen en leidingen verwacht LähiTapiola dat dit bedrag de komende jaren alleen maar toeneemt. De consumentenprijs van de waterregelaar bedraagt 500 euro. Volgens een woordvoerder van de verzekeraar draagt LähiTapiola zelf de kosten voor de operatie.

[ad_2]

- Advertentie -