[ad_1]

Eén op de tien energieleveranciers verkocht tot voor kort Europese of Nederlandse groene stroom, die niet aantoonbaar groen of Nederlands was. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Er was geen sprake van opzettelijke fraude, maar wel van onduidelijkheden en fouten in de administratie. Om welke energieleveranciers het gaat maakt de ACM niet bekend. Wel is bekend dat zij op hun vingers zijn getikt en inmiddels weer voldoen aan de wettelijke regels.

Twee soorten groene stroom

Groene stroom is stroom die uit een duurzame bron is opgewekt. Denk aan zonne-energie, windenergie en waterkracht. Er zijn twee soorten stroom die ‘groen’ genoemd mogen worden:

- Advertentie -

Nederlandse groene stroom

Deze stroom is altijd uit duurzame bronnen opgewekt.

Europese groene stroom

Deze stroom kán duurzaam zijn opgewekt, maar
dat is lang niet altijd het geval. Vaak is het grijze stroom die de
energieleverancier ‘groen’ maakt door buitenlandse certificaten te kopen. Deze
heten ook wel garanties van oorsprong.

Te weinig certificaten gekocht

De energieleveranciers die door de ACM zijn aangesproken, hadden in enkele gevallen te weinig garanties van oorsprong ingekocht. Hierdoor compenseerden zij hun grijze stroom onvoldoende en had het niet als groene stroom verkocht mogen worden. Deze energieleveranciers hebben inmiddels voldoende certificaten aangeschaft, of verkopen deze stroom niet langer als groene stroom.

Bij Independer is groen ook écht groen

Ben je bij Independer overgestapt naar een groen energiecontract? Dan kunnen wij je garanderen dat je ook echt de stroom krijgt die je hebt aangevraagd. Of het nu gaat om Nederlandse of Europese groene stroom. Omdat wij duurzaamheid erg belangrijk vinden, werken wij samen met het ‘HIER klimaatbureau’. Zij controleren voor ons hoe groen de stroom is die leveranciers bij ons aanbieden. Leveranciers moeten bijvoorbeeld aan kunnen tonen dat hun groene stroom in Nederland is opgewekt, vóórdat wij het Nederlands groen noemen.

Wil jij ook zien welke energiecontracten écht duurzaam zijn? Bij ons kun je filteren op duurzame contracten, maar ook op de duurzaamheidsscore van de leverancier. Je kunt dan zien hoe goed de leverancier scoort op duurzaamheid als er gekeken wordt naar alle stroom die zij leveren. En kies je voor groene stroom uit Nederland? Dan lever je zelf echt een bijdrage aan de groei van duurzame energie in Nederland.

Lees meer over: energie

[ad_2]

- Advertentie -