[ad_1]
Je eerste eigen huis kopen is een ding. Een mijlpaal! Leuk en spannend én behoorlijk badass. Helemaal als alleen jóúw handtekening onderaan dat koopcontract staat, you independent woman. Maar wanneer is een huis kopen nou haalbaar? De vraag der vragen: wat moet je als alleenstaande starter vandaag de dag aan eigen geld hebben, wil je een huis kunnen kopen?
Een eigen huis kopen is ontzettend veel geregel. Woning zoeken, een hypotheek fixen, het koopcontract opstellen en ondertekenen: het hele rataplan. En dan moet de verhuisdrama en de mogelijke mini-verbouwing nog beginnen. Er komt zoveel bij kijken dat je er voorafgaand en tussentijds (meermaals, geloof ons!) geen zin meer in hebt. Oplossing? Een stappenplan, daar komen we zo op terug.
Hoeveel geld moet je zelf inleggen als starter?
Alleenstaande starters met een modaal inkomen (36.000 euro op jaarbasis) moeten voor de aankoop van een huis van 60 vierkante meter gemiddeld 22.590 euro eigen geld inleggen, los van de maximale hypotheeklening. Dit schrijft Independer, een Nederlandse vergelijkingssite voor financiële producten, gezondheidsinstellingen en energie op zijn website. Als je als starter, door je ‘spend less, save more-mindset’ dít bedrag op je spaarrekening hebt staan, dan bof je en maak je in ongeveer 250 gemeentes grote kans om aan een koophuis te komen.
Goed om te weten: de hypotheekverstrekker financiert sinds 1 januari 2018 nog maar 100 procent van de waarde van een koophuis. De maximale hypotheeklening, gebaseerd op inkomen, is vaak te laag om extra ‘killende’ kostenposten zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en de taxatie mee te dekken. Die krijg jij als koper op je bordje gepresenteerd. Doei, spaargeld! En dan komen eventuele kosten voor een badkamerverbouwing er nog bij.. Hoe dan ook: eigen geld is hard nodig.
Reken uit hoeveel eigen geld je nodig hebt
Hoeveel eigen geld precies nodig is om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren, waarbij het inkomen, de regio (en diens populariteit) en het aantal vierkante meters het zwaarst wegen. Op basis van deze factoren ontwikkelde Independer de ‘Eigen Geld Kaart’, een tool die uitrekent hoeveel eigen geld men gemiddeld nodig heeft bij aankoop van een huis.
Het stappenplan
Staat Funda op speed dial? Raak je niet uitgepraat over dat ene mooie appartement en wil je dáár wonen? Kom in actie! Het regelen van een hypotheek duurt gerust zo’n 2 maanden. ‘De weg’ naar een hypotheek en daarmee je koophuis kan een bumpy road zijn, maar dat hoeft niet. Het onderstaande stappenplan van de Consumentenbond biedt uitkomst.
Bepaal je budget
Bereken hier zelf hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen. Zo weet je in welke prijscategorie je kunt zoeken. Neem in je berekening ook de rentevaste periode mee. Bij 10 jaar of langer mag je veel meer lenen dan bij een kortere rentevaste periode.
Vergelijk hypotheektarieven
Zoek uit welke hypotheekaanbieder de laagste rente biedt. Vergelijk hier zelf actuele hypotheekrentes en bekijk ook gelijk hoe de hypotheken scoren op voorwaarden.
Ga na hoeveel eigen geld je nodig hebt
Zoals eerder gezegd, je hebt altijd eigen geld nodig, omdat een hypotheek nooit alle kosten van de aankoop van een huis dekt.
Ook fijn om alvast in kaart te brengen: je maandlasten. Hier bereken je zelf wat je hypotheek elke maand gaat kosten.
Breng je schulden in kaart
Een privélimiet op je betaalrekening, een creditcard en openstaande schulden zorgen dat je minder hypotheek kunt krijgen. Ook studieschuld vermindert je maximale hypotheek. Ga bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) na wat je schulden zijn en vraag je BKR-score op.
Zelf afsluiten versus mét hypotheekadvies
Je kunt een hypotheek afsluiten via een hypotheekadviseur, maar je kunt ook zelf je hypotheek afsluiten, dus zonder advies. Hoe zelfstandig je ook bent, een goede hypotheekadviseur in de arm nemen is geen slecht idee. Hij helpt je bij de juiste hypotheekvorm en kijkt of je bijvoorbeeld Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of de Starterslening kunt krijgen.
Waar moet je nog meer aan denken?
Taxatierapport
Als je definitief het huis koopt, kies dan een taxateur en laat een taxatierapport maken. Zó weet je wat je woning waard is, mocht je over een tijd alsnog je biezen pakken en naar Bali verkassen. Of de liefde van je leven tegen het lijf lopen en samen een boerderij willen kopen.
Verzekeringen
Een opstalverzekering is bijvoorbeeld verplicht. Ook kan de hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering eisen. Verder is een woonlastenverzekering handig, deze verzekering zorgt ervoor dat je je hypotheek kunt blijven betalen als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos.
Las voldoende ruimte en tijd in
Laat je niet opjagen, door niemand. Je koopt een huis, niet een paar gympen. En ook geen (vintage) designertas. Probeer een voorbehoud van financieren van 6 tot 8 weken te krijgen. Twee tot 3 weken is vaak te kort om de hypotheek rond te krijgen.
Regel de papieren op tijd
Bekijk in deze handige checklist voor de hypotheekaanvraag welke documenten je nodig hebt, hoe je ze moet aanleveren en waar je verder nog op moet letten. Paperwork sucks, maar als je het vanaf het begin goed op orde hebt is het een kwestie van bijhouden.
Beoordeel de hypotheekofferte
Een hypotheekofferte is een bindend aanbod. Ga je akkoord dan zitten jij en de hypotheekverstrekker er beide aan vast. Neem de offerte dus goed door en laat een paar mensen uit je inner circle (vader! zus! beste vriendin!) ‘m ook zorgvuldig doornemen.
[ad_2]