[ad_1]

Je nieuwe woning wil je goed verzekeren. Of je nu gaat verhuizen naar je eerste huurappartement of een vrijstaand koophuis. Je wil zorgen dat je huis én je spullen gedekt zijn bij schade. Maar welke verzekering heb je dan precies nodig? In dit artikel geven we je meer informatie. 

Twee soorten woonverzekeringen  

Er zijn twee soorten woonverzekeringen: een inboedelverzekering en een opstalverzekering. De losse spullen in je huis vallen onder de inboedelverzekering. Alles wat vast zit aan je woning valt onder de opstalverzekering. Wil je weten welke kosten door welke verzekering gedekt worden? Check dan onze handige pagina over het verschil tussen inboedel en opstal. Goed om te weten: je hebt niet altijd beide verzekeringen nodig. Welke verzekering je moet afsluiten, hangt af van je woonsituatie. 

- Advertentie -

Woonverzekering huurwoning

Heb je een huurwoning? Dan hoef je alleen een inboedelverzekering te regelen. De verhuurder van je pand zorgt namelijk voor een opstalverzekering. Die hoef je dus niet zelf af te sluiten. Wel is het goed om dit voor de zekerheid altijd even te controleren. Heb je zelf een luxe keuken of mooie badkamer geplaatst? Deze afwerkingen worden vaak niet voldoende gedekt door de opstalverzekering van de verhuurder. Je kan daarvoor wel zelf een extra dekking afsluiten. 

Woonverzekering koophuis

Bij een koophuis ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een inboedel- en opstalverzekering. Je hypotheekverstrekker verplicht vaak dat je een opstalverzekering neemt. Maar dat is eigenlijk sowieso verstandig. Een eigen woning heeft namelijk veel waarde.

Koop je een appartement? Dan heb je genoeg aan een inboedelverzekering. De opstalverzekering is dan meestal al geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je hoeft deze verzekering dan niet zelf af te sluiten. Heb je extra waarde toegevoegd? Bijvoorbeeld door een zelf geplaatste luxe keuken of badkamer? Dan moet je wel zelf een opstalverzekering afsluiten. Vraag dit dus voor de zekerheid na. 

Extra dekking woonverzekering

Naast extra dekking voor luxe afwerkingen kun je nog meer zekerheid regelen. Ben je zelf onhandig of heb je thuis kinderen rondlopen? Dan is het verstandig om je woonverzekering aan te vullen met een Allrisk-dekking. Ook kun je kiezen voor een extra dekking voor glas. Alle extra dekkingen vind je terug in onze vergelijker voor woonverzekeringen.

Lees meer over: inboedelverzekering, opstalverzekering

[ad_2]

- Advertentie -