[ad_1]

38 procent van de Nederlanders laat weleens een raam of deur openstaan bij afwezigheid. 13 procent heeft een alarmsysteem en 92 procent voelt zich hierdoor veilig. 12 procent heeft camera’s rond het huis. Dit zijn enkele conclusies uit een onderzoek van online verzekeraar Allianz Direct.

Ondanks landelijke overheidscampagnes om woninginbraak te verminderen, zijn veel Nederlanders nog steeds niet altijd op hun hoede voor inbrekers. Gelukkig nemen ook veel mensen juist wel goede voorzorgsmaatregelen om het huis te beveiligen. Zo controleert 86 procent altijd of alle deuren goed op slot zitten voor ze gaan slapen. Jongvolwassenen zijn daarin iets minder voorzichtig dan ouderen; van de 18- tot 34-jarigen doet 78 procent een check, tegenover 92 procent van de 65+’ers. Ook laat het overgrote deel van de mensen (92 procent) geen waardevolle spullen buiten liggen als ze slapen of van huis zijn.

- Advertentie -

Elektronisch alarmsysteem
Vrijwel alle Nederlanders (98 procent) voelen zich veilig in het eigen huis, zo blijkt uit het onderzoek. De helft van de mensen zegt waarde te hechten aan beveiligingsapparatuur. Zo’n 13 procent kiest voor een elektronisch alarmsysteem en 12 procent kiest zelfs voor camerabeveiliging rondom het huis. Ook de slimme deurbel met camera wordt steeds populairder: 11 procent van de Nederlanders maakt hier inmiddels gebruik van.

Beveiliging overdag
Van de mensen die kiezen voor een elektronisch alarmsysteem, voelen negen op de tien (92 procent) zich hierdoor veilig. Vooral wanneer mensen meerdere dagen van huis zijn, schakelen zij het alarmsysteem in (88 procent). Driekwart (74 procent) zet het systeem aan als ze overdag van huis gaan. Overigens zijn mensen op koude, donkere winterdagen een stuk alerter op inbraakgevaar. Een op de drie (36 procent) met zo’n elektronisch alarmsysteem neemt in de winter extra maatregelen tegen inbraak.

Inbraakpreventie van groot belang
Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct, legt uit waarom inbraakpreventie zo belangrijk is: “Ondanks het feit dat er landelijke campagnes worden gevoerd om inbraak te voorkomen, blijkt dat nog steeds veel Nederlanders deuren en ramen open laat staan. Dit verbaast ons; inbraakpreventie is juist enorm belangrijk. Als je goede beveiligingsmaatregelen neemt, is het makkelijker om bij de verzekeraar aan te tonen dat er, ondanks inbraakpreventie, bij je is ingebroken. Onze inboedel- en opstalverzekering verzekeren je een uitbetaling bij schade tijdens een poging tot inbraak, schade bij een inbraak of in het geval van gestolen spullen.”

Onwetendheid over woonverzekering
Naast beveiliging kiezen de meeste mensen voor een inboedelverzekering om zich te dekken tegen inbraak, diefstal en schade. Maar wat de premie van deze verzekering precies dekt, is voor velen onduidelijk. Slechts een op de 10 Nederlanders (9 procent) weet precies welke eigendommen verzekerd zijn door hun woonverzekering(en). Twee derde (68 procent) weet het ‘ongeveer’ en 23 procent weet het niet. Opvallend is dat 65+’ers iets beter op de hoogte zijn (17 procent) dan mensen tussen de 18-49 jaar (6 procent).

Nederlander al 16 jaar bij dezelfde woonverzekeraar
Dat men over het algemeen weinig aandacht besteedt aan woonverzekeringen, bleek al uit eerder onderzoek van Allianz Direct. Gemiddeld hebben Nederlanders namelijk al 16 jaar een woonverzekering bij dezelfde verzekeraar. Drie op de vijf (60 procent) zijn zelfs nog nooit overgestapt van verzekeraar voor de inboedel-, opstal-, en/of aansprakelijkheidsverzekering en slechts 14 procent heeft in het afgelopen jaar rondgekeken naar een alternatief. En dat terwijl verzekerden door over te stappen tot 15 procent kunnen besparen op hun woonpremie.

[ad_2]

- Advertentie -