[ad_1]

Nederlandse kachel- en open haardgebruikers doen te weinig aan brandpreventie. Dat blijkt uit onderzoek van Univé. Ruim een kwart laat niet jaarlijks de schoorsteen vegen en slechts een derde heeft een brandblusser thuis.

Ieder jaar wordt zo’n 80% van de ruim 1 miljoen houthaarden in Nederland actief gebruikt. Met name voor sfeerverwarming. De meeste haardgebruikers schatten het risico van stoken in een houtkachel of open haard laag in. 86 procent van de mannelijke stokers verwacht dat zich geen ongelukken voordoen. Vrouwelijke haardliefhebbers zijn voorzichtiger in hun schatting. Toch zijn zij met 73 procent ook ruimschoots optimistisch over de risico’s.

- Advertentie -

Grootste kans op brand

Slechts 2 procent van de stokers vermoedt dat het stoken van een haardvuur het grootste brandgevaar met zich meebrengt. Volgens de meeste haardgebruikers (33 procent) geeft een technisch defect van een apparaat de grootste kans op brand. Ook kortsluiting met elektra (26 procent), brandstichting, blikseminslag of koken (allen 9 procent) worden erkend als waarschijnlijke brandoorzaken.

2.000 schoorsteenbranden per jaar

Toch is stoken volgens Brandweer Nederland een vaak voorkomende oorzaak van brand. In veel gevallen gaat het om schoorsteenbranden. Daarvoor rukt de brandweer jaarlijks ruim 2.000 keer uit. Schoon en veilig stoken voorkomt ophoping van onverbrande deeltjes in het rookkanaal. Ook moet de schoorsteen tenminste één keer per jaar grondig geveegd worden om een schoorsteenbrand uit te sluiten. Ruim een kwart van de Nederlandse stokers voldoet niet aan deze norm. Vier procent neemt zelfs het volle risico en laat het rookkanaal nooit vegen.

Schoon en veilig stoken voorkomt ophoping van onverbrande deeltjes in het rookkanaal

Rookmelders en brandblussers niet vanzelfsprekend

Ook andere voorzorgsmaatregelen die voortijdig alarmeren of kunnen helpen een brand te voorkomen zijn niet altijd getroffen. Slechts 65% van de stookhuishoudens heeft een rookmelder. 36% heeft een koolstofmonoxidemelder en maar liefst twee op de drie stokers heeft géén brandblusser voor het grijpen wanneer het misgaat. Een kleine 15% zet uit voorzorg een emmer zand klaar om bij calamiteiten het vuur te doven. Daarnaast vertrouwt 10% op een preventieve emmer water. Ten onrechte: blussen met water veroorzaakt stoom dat het rookkanaal niet snel genoeg kan afvoeren. Hierdoor kunnen de wanden van de schoorsteen scheuren.

Brandrisico voorkomen en beperken

Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé, is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek en legt uit dat behalve het brandrisico vooral het emotionele leed van brand niet onderschat moet worden. ‘Met een woonverzekering ben je goed verzekerd tegen brandschade. Maar vooral omdat het traumatisch en levensgevaarlijk is, wil je brand natuurlijk voorkomen of op zijn minst zo snel mogelijk beperken wanneer het zich voordoet,’ aldus Dokter.

Volg Brandveilig op LinkedIn

[ad_2]

- Advertentie -