[ad_1]
De schade aan het pand moet nog worden vastgesteld, maar van acht kunstwerken weet hij al dat ze niet meer te verkopen zijn. “Het gaat om een verkoopwaarde van enkele duizenden euro’s”, zegt Kraayeveld. “De schilderijen zijn door mijn zaak gevlogen: een lag over een stoel, de ander over een schildersezel. Toen ik binnenkwam, dacht ik dat ik gek werd.”
Kraayeveld kocht het pand, waarin zijn partner ook atelier houdt, in 2013 en verhuurt sindsdien de ruimte voor de pinautomaat van ABN Amro. “Er zit woonbestemming op het pand, maar ik wilde er bewust niet gaan wonen.”
De ondernemer kon aanvankelijk geen verzekeringsmaatschappij vinden die het risico van een plofkraak wilde dekken. “Uiteindelijk zijn we bij ABN Amro terechtgekomen, omdat de pinautomaat van dat bedrijf was.”
Aparte clausule
Daarom maakte ABN Amro een uitzondering voor Kraayeveld, door een aparte clausule in de verzekering op te nemen. “Tot nu toe ben ik tevreden over hun inzet, maar het is natuurlijk nog even afwachten wat we terugkrijgen.”
Bij particulieren zit een ‘plofkraakpolis’ vaak standaard in de opstal- en inboedelverzekering, zegt het Verbond van Verzekeraars. Maar ondernemers moeten dit vaak expliciet afspreken met een verzekeraar, als de verzekeraar die optie überhaupt aanbiedt.
[ad_2]