[ad_1]

Wat is het verschil tussen inboedel en opstal?

Eindelijk heb je een huis gekocht nadat je jaren bij jouw ouders hebt gewoond of een huisje hebt gehuurd. Een ontzettend leuke stap, maar ook erg spannend. Je moet bijvoorbeeld gaan kijken naar de verzekeringen. Een onderdeel hiervan is een inboedelverzekering, maar ook jouw opstal kan je verzekeren. Veel mensen snappen alleen niet het verschil tussen deze twee verzekeringen. Een inboedelverzekering vergelijken is overigens sowieso aan te raden, net zoals bij een opstalverzekering.

Wat is dan toch het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Nou, eigenlijk is dit heel simpel. Met een inboedelverzekering verzeker je namelijk alle spullen die los in jouw huis liggen. Dit zijn dus eigenlijk jouw bezittingen, zoals meubels, kleren, et cetera. Met een opstalverzekering verzeker je juist het huis zelf, maar ook alles wat vastzit aan de woning. Onderdeel hiervan zijn de muren en het dak. Ook een ingebouwde keuken valt onder een opstalverzekering.

- Advertentie -

Als je niet helemaal zeker weet waar iets onder valt dan is er een handig geheugentrucje die je kunt gebruiken. Je kunt je namelijk afvragen of je het mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Alles wat je achter moet laten is dus opstal, terwijl inboedel is wat je allemaal mee kunt nemen bij een verhuizing.

Toch kan dit niet altijd helpen om het duidelijk te krijgen. Bij een vloer heb je namelijk een probleempje. De vloer kan namelijk onder de opstal vallen, maar ook onder in de inboedel. Dit hangt helemaal af van hoe jouw vloer is gelegd. Als de vloer los ligt hoort het bij de inboedel, maar als de vloer vastgelijmd is dan is het opstal. Wat voor vloer het is maakt dus helemaal niet uit.

Overigens is het niet verplicht om zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering wordt over het algemeen wel verplicht door de hypotheekverstrekker. Als je een appartement koopt dan is de opstalverzekering onderdeel van de Vereniging van Eigenaren, waardoor je het niet zelf hoeft af te sluiten. Een inboedelverzekering moet je juist wel altijd zelf regelen, maar dit is niet verplicht. Je kunt zelf beslissen of zo een verzekering nodig is, dit hangt af van jouw voorkeur.

Lees ook:[ad_2]

- Advertentie -