[ad_1]

Gelukkig is de overlast door eikenprocessierupsen voorbij. Maar juich niet te vroeg, want we krijgen er een wespenplaag voor terug. Op dit moment is nog maar 10% actief van het totale aantal wespen dat verwacht wordt. De andere 90% is bezig hun nest te bouwen en komt waarschijnlijk de komende weken naar buiten. In het gunstigste geval zijn ze alleen irritant. Vervelender wordt het al als je door een wesp gestoken wordt. Maar voor mensen die er allergisch voor zijn is een wespensteek ronduit levensgevaarlijk. Weet jij hoe je ze bij je uit de buurt houdt? En wat heb je aan je verzekeringen als je last hebt van wespen?

Allergische reactie

Ben je, net als ongeveer 170 duizend andere Nederlanders, allergisch voor wespen? Dan kun je kort na een steek in een anafylactische shock raken. Dit is een hevige allergische reactie, die zonder snelle behandeling dodelijk kan zijn. Je moet dan zo snel mogelijk adrenaline injecteren. Dat kan met een zogenoemde auto-injector die je altijd bij je draagt. Voorbeelden hiervan zijn de Emerade, EpiPen en de Jext. Deze injectie verlicht tijdelijk de ernstigste symptomen. Bel daarom direct daarna je huisarts of 112 voor verdere behandeling. Een auto-injector krijg je alleen op recept van je arts. Je zorgverzekeraar betaalt de kosten uit de basisverzekering. Maar als je nog niet door je eigen risico heen bent betaal je zelf (deels) de rekening. Er zijn verschillende merken en in verschillende sterktes verkrijgbaar. Check onze site om zeker te weten of jouw pen ook door jouw verzekeraar wordt vergoed.

- Advertentie -

Blinde paniek

Wespen kunnen nogal opdringerig zijn. Vooral als je buiten zit met eten en drinken in de buurt. Sommige mensen raken hiervan in paniek en meppen flink om zich heen. Maar wat als je op deze manier per ongeluk iets van de tuintafel slaat? Als het om een glas gaat valt de impact wel mee. Je veegt de scherven op een koopt een nieuwe. Maar als dit volle glas niet op de grond belandt, maar over je laptop? Verzekeraars zien dit als schade door ‘eigen schuld’. Alleen als je een inboedelverzekering hebt met allriskdekking krijg je de schade soms vergoed. Het moet dan wel in je eigen huis of tuin zijn gebeurd. Steeds meer verzekeraars verzekeren dit soort schades niet meer, of ze rekenen er een hoog eigen risico voor.

Tips

Uit ervaring weet je waarschijnlijk al dat om je heen slaan niet werkt. Sterker nog, ze worden hier alleen maar agressiever van. En wist je dat ze dan ook een stofje uitscheiden dat andere wespen juist aantrekt? Gelukkig zijn er verschillende diervriendelijke manieren om deze prikkelbare beestjes uit je buurt te houden:

  • Heb je een tuin? Zet dan een bakje met iets zoets neer. Op de zoetigheid komen ze af, dus leidt ze vooral naar een plek waar je niet komt.
  • Er zijn ook geuren waar wespen juist een hekel aan hebben. Zet daarom een schaaltje met kruidnagel, azijn of gesnipperde ui op tafel.
  • Hang een nep-nest op, ook wel ‘waspinator’, ‘wespenverjager’ of ‘wespenzak’ genoemd. Wespen denken dat dit een nest van een ander wespenvolk is en blijft hier tot zes meter bij uit de buurt.

Lees meer over: zorgverzekering

[ad_2]

- Advertentie -