[ad_1]

Vandaag, precies een week na Prinsjesdag, maakte DSW traditiegetrouw als eerste hun zorgpremie bekend. Verzekerden zijn daar in 2020 72 euro meer kwijt voor een basisverzekering, een stijging van zes euro per maand. Dat is fors hoger dan de 36 euro die het kabinet vorige week naar buiten bracht.

Hoe zit dat?

De premie die op Prinsjesdag naar buiten kwam, is de nominale premie. Dit is het bedrag dat zorgverzekeraars volgens het kabinet minimaal moeten vragen om de kosten te kunnen dekken. Verzekeraars bepalen uiteindelijk zelf hun premie. De afgelopen jaren zien we al vaker dat de premie van verzekeraars afwijkt van de voorspelling die het kabinet doet.

- Advertentie -

Zorgkosten blijven stijgen

Zorgverzekeraar DSW geeft verschillende redenen voor deze premiestijging. Zo stijgen de zorgkosten al jaren. Vooral door de kosten voor medicijnen en personeelskosten in de zorg verwachten zij dat dat komend jaar niet gaat veranderen. Vorig jaar kon de verzekeraar de premiestijging nog beperken door een deel van hun reserves (winst) aan te spreken. Dat kan een verzekeraar vaak niet eindeloos blijven doen.

Minder eigen risico bij DSW

De afgelopen twee jaar betaalde je bij DSW een lager eigen risico, namelijk 375 in plaats van 385 euro. Dat zal ook in 2020 weer het geval zijn. Hiermee wil de verzekeraar dat de zorgkosten tussen chronisch zieken en gezonde mensen eerlijker worden verdeeld.

Overzicht DSW-premie ten opzichte van nominale premie

In onderstaande grafiek zie je van de afgelopen jaren de hoogte van de DSW-premie naast de gemiddelde nominale premie. Voor 2020 komen deze premies dus aardig overeen, terwijl de afgelopen jaren de premie van DSW meestal lager lag dan de nominale zorgpremie.

Overige zorgpremies weten? Meld je aan voor de Zorgpremie Alert

Dit was nog maar de premie van één zorgverzekeraar. Alle anderen maken hun premies vaak pas half november bekend. Vanaf dan kun je zorgverzekeringen vergelijken en overstappen als dat voor jou de beste keuze is. Wil je een seintje als het zover is?

Meld je dan aan voor de:

Een overzicht van alles wat er in 2020 aan je zorgverzekering verandert, vind je op onze zorgverzekering 2020 pagina.

[ad_2]

- Advertentie -