[ad_1]

Voor sommige groepen inwoners is er iets extra’s nodig, bijvoorbeeld om ze te bereiken, langer thuis te laten wonen of meer te laten bewegen. Deze gemeenten geven kwetsbare bewoners dat extra steuntje in de rug om zo zelfredzamer te zijn.

Rotterdamse Steffi helpt bij toeslagen

Zo biedt de gemeente Rotterdam extra ondersteuning bij aanvragen van toeslagen door middel van Steffie.nl. Dit is een online hulp die op een makkelijke manier lastige zaken uitlegt. Denk aan het aanvragen van huurtoeslag en kindgebonden budget. De tool kan door iedereen worden gebruikt, maar voor wie moeite heeft met lezen en schrijven is er een nieuw onderdeel beschikbaar met simpele taal, gesproken tekst en animaties.

- Advertentie -

Meer dan de helft van de mensen met schulden heeft ook problemen met lezen en schrijven. Deze groep blijkt vaak terughoudend met het aanvragen van een toeslag, uit vrees deze later terug te moeten betalen, aldus de gemeente. Ook zien deze bewoners op tegen het digitale proces van de aanvraag. De gemeente wil met behulp van toegankelijke uitleg die drempels wegnemen en financiële problemen voorkomen. Steffie is een initiatief van Stichting Leer Zelf Online. De stichting maakte de uitleg samen met de Belastingdienst en de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Amstelveen opent ‘dementheek’

In Amstelveen is de eerste dementheek van Noord-Holland geopend: een uitleenservice van technische ondersteuningsproducten voor mensen die met dementie te maken krijgen. Hier kunnen patiënten, mantelzorgers, familie en vrijwilligers allerlei producten gratis lenen om thuis uit te proberen. Denk aan apparaten die helpen in het dagelijkse leven, zoals speciale telefoons, GPS-systemen, een dagritmeklok, een eenvoudige radio en afstandsbediening, een tablet of robotica.

Wethouder zorg Marijn van Ballegooijen: ‘Voor mensen met dementie is het van belang om zolang mogelijk zelf de regie te houden. Daarbij hebben zij en hun mantelzorgers behoefte aan goede ondersteuning. Er komen steeds meer producten op de markt die het leven met dementie makkelijker maken. Lang niet iedereen kent deze thuistechnologie en de voordelen ervan.’ Bij de uitleenservice zijn professionals aanwezig die kunnen adviseren welk product het best past bij de wensen en eventueel helpen bij de installatie thuis.

De uitleenservice is een initiatief van de Ketenzorg Dementie Amstelland en de Meerlanden en wordt gefinancierd uit het innovatiefonds van de gemeente. De service is gevestigd in de bibliotheek. Ook inwoners uit omliggende gemeenten, zoals Amsterdam, kunnen er terecht. In andere gemeenten, zoals Lelystad en Veldhoven, werd recent ook al een dementeek geopend.

Proefproject voor gezonder leven

Een groep inwoners van Oldambt en Stadskanaal krijgt twee jaar lang advies en intensieve begeleiding op het gebied van gezonder eten en meer bewegen. Het gaat om een proef waarvoor de twee gemeenten de handen ineen slaan met zorgverzekeraar Menzis en samenwerken met verschillende lokale partners zoals een diëtisten- en fysiotherapiepraktijk, sportcentra en huisartsen. 

Inwoners met een spciale zorgverzekering mogen gebruikmaken van de ‘de gecombineerde leefstijl interventie’, met de klinkende naam de Beweegkuur. Die bestaat uit het aanleren van nieuwe eetgewoontes onder begeleiding van een diëtist of coach en uit ondersteuning bij een beweegtraject door een fysiotherapeut. In Stadskanaal trainen de deelnemers bijvoorbeeld in groepen om hun conditie te verbeteren en om kennis te maken met verschillende sport- en beweegactiviteiten. In Oldambt sporten en bewegen de deelnemers onder professionele begeleiding bij een sportcentrum. Er is inmiddels al veel animo: de groep in Stadskanaal is vol en in Oldambt stromen de aanmeldingen binnen, aldus die laatste gemeente.[ad_2]

- Advertentie -