[ad_1]

Persoonlijk

Dit kun je voelen in je portemonnee, want meer koopkracht betekent simpelweg meer te besteden. Maar die geschatte koopkrachtstijging komt niet altijd uit. Ook ligt het vooral aan je persoonlijke situatie hoeveel jij erop vooruit gaat. Als je promotie maakt of juist een financiële tegenvaller hebt, heeft dat meer invloed dan de stijging van koopkracht. Volgens het kabinet profiteren vooral werkenden.

‘Gematigder groei’

Daarnaast benadrukte de regering in de troonrede dat het economisch goed gaat, maar dat we “in een fase van gematigder groei” zijn terechtgekomen. De belangrijkste redenen daarvoor zijn buitenlandse dreigingen als de brexit en internationale handelsoorlogen. Het kabinet verwacht volgend jaar een economische groei van 1,5 procent en dit jaar van 1,8 procent. Dat is relatief goed. Volgens minister Hoekstra houdt Nederland “zich knap staande in een wereld waar de economische en geopolitieke onrust toeneemt.”

- Advertentie -

Zorgkosten

Waar we volgend jaar ook mee te maken krijgen, is een verhoging van de zorgpremie. De kosten van je zorgverzekering stijgen met ongeveer drie euro per maand. Dit is afhankelijk van je zorgverzekeraar, omdat die de uiteindelijke premie vaststelt. Wat wel voor iedereen hetzelfde blijft is het verplichte eigen risico van 385 euro per jaar. Daarbij is er goed nieuws voor iedereen die recht heeft op zorgtoeslag. Die wordt verhoogd met zo’n 5,5 euro per maand.

Woningen

Het kabinet wil ook investeren in de woningmarkt. De huren moeten omlaag en er moeten simpelweg meer huizen bij. Het kabinet trekt flink de knip voor deze plannen: gemeenten krijgen gezamenlijk 1 miljard euro aan subsidie voor nieuwbouwprojecten. Ook krijgen woningcorporaties een belastingvoordeel als ze nieuwe woningen bouwen. Zo moet het vooral voor starters en gezinnen gemakkelijker worden om aan een huis te komen.

Zelfstandigen

Ook voor zelfstandigen staan er belangrijke plannen in de miljoenennota. Zzp’ers krijgen namelijk minder belastingvoordeel. Nu mogen zelfstandigen nog 7280 euro van hun winst aftrekken (en daardoor minder belasting betalen), maar dat moet maximaal 5000 euro worden. Daardoor ga je als zelfstandige meer belasting betalen. Het kabinet wil deze plannen doorvoeren om het flexwerken minder aantrekkelijk te maken.

Klimaat en pensioen

En hoe zit het dan met het zwaarbevochten pensioenakkoord en klimaatakkoord? In de troonrede werd benadrukt dat de AOW-leeftijd minder snel zal stijgen. Ook moeten de klimaatdoelen worden gehaald, maar wel op zo’n manier dat die lasten eerlijk verdeeld worden. Concreet komt er een warmtefonds om mensen met een huis te stimuleren om te investeren in duurzame klimaatmaatregelen: meer geld om je woning te verduurzamen dus.

 

Lees ook
Prinsjesdag 2019 in foto’s: van Máxima’s jurk tot hoedenselfie in Ridderzaal

Stemmen

Andere opvallende plannen: de gaswinning in Groningen wordt nog sneller teruggedraaid, er komt meer geld voor de jeugdzorg (300 miljoen) en extra geld voor Defensie (50 miljoen). En het kiesstelsel gaat veranderen. Op welke manier is nog onduidelijk, maar stemmen wordt straks eenvoudiger. Ook voor jongeren is er goed nieuws: zij worden politiek beter vertegenwoordigd in een jongerenparlement.

[ad_2]

- Advertentie -