[ad_1]


Nu het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de premie voor de zorgverzekering in 2020 hoger uitvalt dan in 2019, stappen mensen eerder over van zorgverzekering. Gemiddeld bedraagt de jaarpremie straks 1.421 euro. Het kabinet gebruikt de raming om de eigen zorgbegroting vast te stellen, maar uiteindelijk zijn het de zorgverzekeraars zelf de premies vaststellen. De regering verwacht voor volgend jaar een stijging van 37 euro, de eerste zorgverzekeraar laat de premies volgend jaar echter al met 72 euro stijgen.

Basisverzekering
De hogere premie komt volgens het kabinet vooral door stijging van de zorguitgaven, doordat lonen en prijzen in de zorg meegroeien met de economie. De uitgaven voor zorg in 2020 komen in 2020 naar schatting 1,6 miljard euro hoger uit dan de raming voor 2019. De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Iedereen betaalt hiervoor premie. Bij DSW, die de premie als eerste bekend maakte, is dat in 2020 €118 (in 2019: €112) per maand (€1.416 per jaar).

- Advertentie -


Zorgtoeslag omhoog
De zorgtoeslag gaat in 2020 structureel omhoog. De normpercentages van het drempelinkomen die de hoogte van de zorgtoeslag bepalen gaan omlaag. Volgens het kabinet betekent dit voor de meeste huishoudens met recht op zorgtoeslag een verhoging van 41 euro. Daarnaast stijgt de toeslag automatisch mee met de premies. Daarmee stijgt per saldo de maximale zorgtoeslag met 65 euro voor alleenstaanden en 95 euro voor meerpersoonshuishoudens.

Makkelijk overstappen
Het aantal mensen dat ieder jaar een andere zorgverzekering heeft stijgt ook. Het is steeds eenvoudiger om van verzekeraar te wisselen. Met name aan het eind van het jaar worden veel berekeningen gedaan, maar het aantal overstappers dat nu al de zorgverzekering 2020 afsluit bij een andere verzekeraar neemt nu al toe. Naar verwachting hebben aan het eind van 2019 weer meer mensen een nieuwe verzekeraar, ook omdat het wisselen van zorgverzekering zo eenvoudig is.


[ad_2]

- Advertentie -