Koen Kuijper 13 reacties
Corona symptomen

Inmiddels zijn er al ruim 4.200 geregistreerde besmettingen van het coronavirus in Nederland. Het daadwerkelijke aantal ligt fors hoger, want lang niet iedereen wordt getest. De kans is zelfs groot dat veel Nederlanders niet of nauwelijks hebben gemerkt dat ze besmet zijn geraakt.

Maar hoe weet je of je corona hebt gehad en wat zijn de symptomen? Op deze vraag probeer ik hieronder antwoord te geven, waarbij gebruik is gemaakt van informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Test

De enige manier om te aan te tonen of je besmet bent geraakt met het coronavirus is door middel van een speciale en erkende test. Een arts bepaalt of iemand met klachten wordt getest. Hierin worden de RIVM-richtlijnen gevolgd.

Het testbeleid is er nu op ingesteld dat lang niet iedereen meer wordt getest, omdat er simpelweg niet genoeg tests zijn voor iedereen met klachten. Mensen die nog wel worden getest zijn vooral zorgmedewerkers en kwetsbaren die meer risico hebben op een ernstiger verloop van de ziekte.

Besmet geweest?

Er zijn verder tests die na genezing kunnen aantonen of je al besmet met geweest met COVID-19. Hierbij wordt gekeken naar de antistoffen in het lichaam. Om voor deze test in aanmerking te komen moet je bloeddonor zijn. Deze test kun je niet zelf thuis uitvoeren en is bovendien anoniem.

Symptomen corona

Koorts en een droge hoest zijn verreweg de meest voorkomende symptomen bij een besmetting van het COVID-19 virus. Corona zonder koorts komt voor, maar gemiddeld in slechts iets meer dan 10 procent van de gevallen.

De klachten bij het coronavirus beginnen gemiddeld 5 tot 6 dagen na besmetting, met soms uitlopers tussen de 1 en 14 dagen.

Overzicht

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onderzocht welke verschijnselen het meeste voorkomen bij patiƫnten die zijn besmet met het coronavirus.

Klacht / symptoom Percentage gevallen aanwezig
Koorts (> 38 graden) 87,9%
Droge hoest 67,7%
Vermoeidheid 38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm 33,4%
Benauwdheid en kortademigheid 18,6%
Gewrichtspijn 14,8%
Keelpijn 13,9%
Hoofdpijn 13,6%
Koude rillingen 11,4%
Misselijkheid of overgeven 5,0%
Verstopte neus 4,8%
Diarree 3,7%
Bloed ophoesten 0,9%

Let op: Houd er rekening mee dat veel van de bovenstaande symptomen ook kunnen wijzen op andere ziekten en aandoeningen, zoals de griep, verkoudheid of hooikoorts.

Verlies reuk en smaak

Er zijn gevallen bekend van mensen met het COVID-19 virus die hun reuk en smaak kwijt zijn, maar zich relatief gezond voelen, schrijft de New York Times.

Hoewel dit nog niet in de richtlijnen staat bij de symptomen, wordt hier momenteel wel veel onderzoek naar gedaan. Het RIVM meldt dat je bij verlies van reuk en/of smaak dit kunt melden bij de huisarts.

Wat moet je doen bij klachten?

Denk je dat je besmet bent met het coronavirus of ervaar je klachten, zoals koorts, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid?

Dan geldt het volgende:

  • Blijf thuis.
  • Mijd sociaal contact.
  • Beperk bezoek aan kwetsbare personen.
  • Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts > 38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.

Voor meer informatie en richtlijnen kijk je op de website van het RIVM.

Wanneer ben je genezen?

Je bent genezen als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad. Dan kun je anderen niet meer besmetten. Je draagt het virus niet meer bij je.

Belangrijk: het feit dat je genezen bent, betekent niet dat de richtlijnen van de overheid en RIVM niet meer voor jou gelden, zoals de 1,5 meter afstand bewaren met anderen. Houd je dus ten allen tijde aan de geldende regels.

Verloop

De meeste mensen met milde klachten genezen na een paar dagen. Mensen met ernstige klachten en die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben vaak meer tijd nodig. Soms zelfs weken.

Thuisquarantaine

Nogmaals: mensen met verhoging of verkoudheidsklachten, zoals hoesten of een neusverkoudheid, moeten thuisblijven en alle sociale contacten vermijden, voor zover mogelijk is.

Verder is het belangrijk om in thuisquarantaine te gaan als je in contact bent geweest met iemand die is besmet met het coronavirus, maar zelf nog niet ziek bent.

Heb je even genoeg van al het (negatieve) nieuws?

Zorgwijzer heeft ook een overzicht gemaakt met alle goede en positieve ontwikkelingen omtrent het coronavirus wereldwijd.

- Advertentie -